Americké akcie v pondělí klesly kvůli obavám z inflace

20.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. června (ČTK) - Akcie amerických firem v pondělí klesly, protože se investoři opět obávali inflace a vyšších úrokových sazeb. Pokles cen ropy přiměl obchodníky prodávat akcie ropných koncernů, nejvíce mezi nimi oslabil Exxon Mobil Corp. Dow Jonesův index klesl o 72,44 bodu na 10.942,11 bodu, tedy o dvě třetiny procenta. Index Nasdaq Composite se snížil o 0,92 procenta na 2110,42 bodu, klesl o 19,53 bodu.

Prezident pobočky Fedu v Atlantě Jack Guynn, který je hlasujícím členem Výboru pro operace na volném trhu, uvedl, že jádrová inflace dosáhla horního okraje rozpětí, které považuje za přijatelné. Ukazatel nezahrnuje kolísavé ceny energií a potravin.

Komentáře představitelů Fedu k inflaci v poslední době posílily očekávání investorů, že Fed příští týden zvýší úrokové sazby. "Investoři vědí, že sazby jdou nahoru a stejně tak inflace," řekl šéf investičního oddělení newyorské společnosti Solaris Asset Management.

Mezi akciemi, které klesaly nejvíce, byly emise firem citlivých na vývoj hospodářského cyklu, například 3M Co. a United Technologies Corp.

Očekávání vyšších sazeb pomohlo dolaru zpevnit. Vzhledem k tomu, že tento týden nepřijde na trh mnoho nových ekonomických indikátorů, obchodníci zároveň sledují mistrovství světa v kopané a aktivita na trhu je slabší. Kurz eura se snížil o půl procenta na 1,2580 USD a dolar k japonskému jenu posílil o 0,2 procenta na 115,40 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK