Inspekce ČOI zakázala prodej závadných upínacích popruhů

20.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Luhačovice 20. června (ČTK) - Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) odhalili při kontrole obchodu v Luhačovicích čínský výrobek ohrožující zdraví uživatelů. Upínací popruhy Stretch Cords TB 2 balené po dvou metrových kusech mají podle kontrolorů nedostatečně pevné háky a při napínání hrozí samovolné uvolnění popruhu. ČOI proto vydala zákaz prodeje tohoto výrobku a zahájila pátrání po jeho původu. ČTK to dnes řekla tisková mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Háky na koncích popruhů jsou vyrobeny z drátu s malým průměrem a pro tento účel navíc z nevhodného materiálu. "Háky se při zatížení deformují a mění svůj původní tvar, čímž dochází k náhlému a nežádoucímu uvolnění popruhu. Ostré hrany na koncích drátěných háků mají navíc nedostatečné krytí," uvedla Fléglová.

Původ výrobku zatím inspektoři neznají. Majitel prodejny nebyl při kontrole k zastižení. "Čekáme až nám dodá nabývací doklady k výrobku, ze kterých zjistíme případné dodavatele do České republiky a také to, kde všude jsou výrobky v prodeji," řekl jihomoravský inspektor ČOI Vratislav Janča.

Závadný upínací popruhy stál v obchodě 15 korun. Vzhledem k začínající motoristické sezoně lze podle Fléglové očekávat velký zájem o toto zboží. ČOI proto varuje spotřebitele před nákupem těchto levných popruhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK