ČR patří dle průzkumu mezi země, jež mají problémy se směnárnami

20.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. června (ČTK) - Lidé, kteří se chystají strávit letní dovolenou v zahraničí, by měli být opatrní při výběru směnáren. Problémy se směnárnami mají v evropských zemích ležících mimo eurozónu především turisté v České republice, Maďarsku, Rumunsku, Estonsku a na Slovensku. Naopak lepší je situace na Kypru, v Dánsku, Litvě, Norsku, Polsku, Švédsku, Velké Británii či Lotyšsku. Vyplývá to z šetření Evropského spotřebitelského centra pro ČR, které na projektu spolupracovalo s podobnými organizacemi ve 13 evropských zemích.

Vedoucí referátu Evropského spotřebitelského centra pro ČR Karel Kronovetr dnes na pražském semináři Ochrana spotřebitelů na trhu finančních služeb řekl, že hlavně v Česku, Maďarsku a Rumunsku nejsou zákazníci často informováni o podmínkách směny, jako je například výše kurzu, provize či poplatků. "Zákazník si tak nemůže předem spočítat, kolik za směnu dostane," uvedl.

Tuzemské i zahraniční směnárny lidem také často poskytují zavádějící až klamavé informace. Například v Česku podle Kronovetra některé zejména nezávislé směnárny zdůrazňují, že vyměňují peníze bez provize, což se ale vztahuje pouze na prodej. V Rumunsku zase směnárníci s oblibou zviditelňují výhodnější kurzy šeků než kurzy pro výměnu hotovosti. "V Česku, Estonsku a Spojeném království některé směnárny písemně uvádějí jinou výši kurzu či provize, než ve skutečnosti účtují," podotkl.

V Česku, Maďarsku a Rumunsku jsou časté také případy mimořádně nevýhodného kurzu při přímé platbě eurem, což platí hlavně pro restaurace, hotely, taxislužby, autopůjčovny i obchody. "Platba eurem je v ČR poměrně rozšířená. Někteří obchodníci to silně přehánějí a jejich kurz koruny vůči euru se pohybuje i kolem 20 korun," upozornil Kronovetr.

V Česku, Maďarsku a na Slovensku navíc stále kvete pouliční směna peněz, která největší rozmach zažívala před rokem 1989. "Turistům doporučujeme, aby nikdy nevyměňovali peníze na ulici. V takových případech hrozí nebezpečí krádeže peněz nebo obdržení falešných bankovek," řekl Kronovetr.

Lidé by se při výměně peněz v bance či směnárně měli důkladně informovat o směnném kurzu a poplatcích za směnu. "Jde-li o nákup či prodej valuty, se posuzuje z hlediska směnárny, nikoli z hlediska zákazníka. Poplatky za směnu při nákupu a prodeji se mohou lišit," uvedl Kronovetr. Turisté by se také měli vyhnout přímé platbě eurem, protože směnný kurz pro ně bývá většinou nevýhodný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK