Asociace: Celosvětový objem fúzí a akvizic může být letos rekordní

20.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. června (ČTK) - Celosvětový objem fúzí a akvizic je na nejlepší cestě překonat rekordní rok 2000. Vyplývá to ze zprávy mezinárodní Asociace pro růst podniků (Association for Corporate Growth). Kupci, tedy fondy, korporace a privátní akciové firmy, si podle analytika makléřské společnosti Afin Brokers Josefa Stoulila asi uvědomili, že z pohledu nákladů i času bude efektivnější rovnou koupit nějakou zajímavou firmu, než ji budovat novou od začátku.

Celková hodnota fúzí a akvizic podle přehledu vydaného Asociací pro růst podniků a firmou Thomson Financial dosáhla k 13. červnu 1,613 miliardy USD. Tato suma představuje ve srovnání se stejným obdobím minulého roku nárůst o 41 procent. Hodnota fúzí a akvizic v roce 2005 činila 2,769 miliardy dolarů.

"Příčinou letošního vývoje jsou velmi nízké úrokové sazby a globální nadbytek kapitálu," řekl analytik PPF Pavel Kohout. Situace se však podle něj může ještě během roku 2006 změnit, a to možná i dramaticky. Již nyní se prý pokles objemu volných peněz projevil na poklesu burzovních indexů. Je proto možné, že podobný dopad bude mít tento vývoj i na ochlazení trhu fúzí a akvizic, dodal.

Společnosti by podle zprávy kupovaly firmu kvůli zvýšení příjmů a zisků (46 procent). Třetina z nich by si touto cestou navýšila podíl na trhu a pět procent uvedlo, že hlavním motivem převzetí by byl přístup k novým technologiím.

V druhé polovině roku 2006 se očekává, že nejvíce vyhledávanými sektory pro fúze a akvizice budou odvětví technologií, zdravotní péče, strojírenství a distribuce. Z hlediska geografického členění se odhaduje, že fúze a akvizice se uskuteční zejména s firmami v západní Evropě (46 procent), Číně (37 procent) a Kanadě (31 procent).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK