Výrobu Lega v Kladně převezme Flextronics; dříve už v ČR působil

20.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kladno 20. června (ČTK) - Singapurská firma Flextronics převezme od 1. srpna letošního roku provoz v továrně dánského výrobce hraček Lego Group v Kladně. Továrna bude nadále vyrábět hračky Lego System, jejichž výrobu postupně přebírá ze zrušené pobočky Lega ve Švýcarsku a ze závodu v Dánsku, odkud do Kladna směřuje třetina produkce. ČTK to řekl Milan Kříž z mediálního zastoupení Lega. Flextronics už před časem působil v Brně, ČR ale opustil.

Výrobu technicky náročnějších produktů Lego Technic a Bionicle zachová skupina ve výrobních zařízeních Lego v dánském Billundu. Zde společnost v průběhu nadcházejících tří let zruší až 900 pracovních míst ze svých současných 1200.

Po převzetí Flextronicsem bude hlavním výrobním programem v Kladně produktová řada System, která reprezentuje zhruba 60 procent objemu výroby v rámci Lego Group. Kladenský závod bude po úplném převzetí výroby jediným v Evropě, kde se bude řada System vyrábět. Ve světě to bude ještě v Mexiku. Do začátku letošního roku kladenský závod vyráběl řadu Duplo, jejíž produkci ale skupina přesunula do Maďarska.

Společnost Lego dnes informovala zaměstnance ve všech svých pobočkách, že v průběhu následujících tří let přepustí část své výroby společnosti Eletronics Manufacturing Services, Flextronics. Rozhodnutí o takzvaném outsourcingu znamená, že firma v průběhu prvního čtvrtletí 2007 postupně pozastaví a přesune současnou výrobu z americké pobočky Lego Group v Enfieldu v Connecticutu do výrobních zařízení Flextronics v Mexiku. Stejně tak bude postupovat i v oblasti distribuce. Celkově se přesun bude týkat maximálně 300 zaměstnanců.

"Toto je poslední klíčový krok při restrukturalizaci dodavatelského řetězce skupiny, kterou jsme zahájili v roce 2004 s cílem snížit výrobní náklady o jednu miliardu dánských korun. Tomuto cíli jsme se přiblížili uzavřením továren ve Švýcarsku a v Koreji," sdělil prezident Lega Jorgen Vig Knudstorp.

Smluvní výrobce elektroniky Flextronics v České republice již působil. V roce 2002 však oznámil ukončení sériové výroby v brněnském průmyslovém parku na Černovické terase. CzechInvest poté požadoval, aby firma státu vrátila investiční pobídky.

Očekává se, že po uskutečnění outsourcingu bude v Lego Group zaměstnáno přibližně 3000 pracovníků ve srovnání s celkovým počtem 8300 pracovních míst na konci roku 2003. V roce 2004 Lego Group zahájila svůj proces restrukturalizace.

"V budoucnosti se zaměříme na klíčové aktivity související s naší značkou, jako je inovace a marketing. V ostatních oblastech budeme využívat strategické partnery," uvedl Knudstorp.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK