Žalobu proti neudělení digitální licence podala i Prima

20.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. června (ČTK) - Televize Prima podala žalobu proti rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání neudělit jí licenci pro digitální vysílání. ČTK to řekla mluvčí Primy Jana Malíková bez bližších podrobností s tím, že se vyjádří později. Žaloby již podali i další neúspěšní uchazeči, společnosti STEP PR Miroslava Pýchy a CET 21, která provozuje celoplošnou Novu. Podle zástupců některých úspěšných uchazečů by zpochybnění licenčního řízení a jejich licencí mohlo vést až k žalobám na stát kvůli náhradě škody, zjistila ČTK.

Režisér Fero Fenič, zakladatel Febio TV, která v tendru uspěla, řekl, že do rozjezdu stanice již se investovalo několik desítek milionů korun, možná i sto. "V případě, že by došlo ke zpochybnění licenčního řízení, pak bude muset tyto náklady převzít stát, protože my jsme všechny požadavky licenčního řízení splnili. Po rozhodnutí RRTV jsme pouze začali toto rozhodnutí důsledně naplňovat tak, jak nám to ukládá zákon," uvedl.

Nova do tendru poslala osm přihlášek na čtyři programy Nova seriál, Nova news, Nova film a Nova sport. Prima se ucházela o možnost vysílat svou další stanici Prima klub. Nova i Prima sice v tendru neuspěly, od poslanců ale dostaly novelou vysílacího zákona pro digitální pozemní vysílání jeden program navíc jako bonus za to, že se v budoucnu vzdají svých současných analogových kmitočtů. STEP PR nabízela radě projekt hobby stanice pro volný čas A je to!

V tendru naopak uspěly projekty plnoformátových stanic Febio TV, TV Barrandov a TV Pohoda, dále zpravodajská Z1, hudební Óčko a regionální RTA. Licenci od rady dostaly na počátku dubna, od té doby proto naplno běží přípravy na jejich start. Ze zákona musejí začít vysílat do 360 dní od nabytí právní moci rozhodnutí vysílací rady, což znamená, že začít vysílat by měly stanice do příštího jara.

"Je to až krajní varianta," řekl dnes na dotaz ČTK k případným soudním sporům o náhradu investovaných peněz do rozjezdu nových TV Martin Mrnka za stanici Z1. V krajním případě mohou podle něj spory dospět k tomu, že se posune start nových digitálních TV. "Nicméně s touto variantou příliš nepočítáme," poznamenal.

CET 21 i STEP PR mají výhrady ke zdůvodnění, proč v tendru licenci nezískaly. "Rozhodnutí totiž obsahuje vady a nedostatky, mimo jiné například změnu podmínek v průběhu výběrového řízení, a proto společnost CET 21 proti tomuto rozhodnutí podává žalobu," sdělila v pondělí mluvčí Novy Veronika Šmítková.

"Podle našeho podezření rada navíc některé žadatele upřednostňovala před ostatními a dále v tomto smyslu prováděla i nejrůznější změny v průběhu řízení. Takový postup správního orgánu nelze tolerovat," sdělil dnes Pýcha ze STEP PR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK