Francouzští odboráři protestovali proti fúzi GDF a Suezu

20.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 20. června (ČTK) - Francouzští odboráři dnes protestovali proti fúzi francouzských energetických firem Gaz de France (GDF) a Suez. Francouzský ministr financí Thierry Breton však prohlásil, že spojení podniků by se mělo uskutečnit do konce roku navzdory zpoždění v privatizaci GDF. Naděje vlády na spojení obou firem nenarušily ani dnešní stávky zaměstnanců v plynárenském a elektrárenském průmyslu a protestní pochod Paříží, píše agentura AP.

Francouzská vláda v pondělí posunula plnou privatizaci GDF na září. Privatizace je prvním krokem ke spojení GDF se Suezem, které by vytvořilo skupinu s tržní hodnotou přes 72 miliard eur.

Šéf odborového svazu CGT Bernard Thibault označil odklad privatizace za první vítězství. Thibault mluvil k bouřlivému davu zhruba 700 protestujících, který pochodoval přes Paříž a požadoval zastavení privatizace. "Projekt této fúze je pouze kouřovou clonou pro pomoc akcionářům soukromé skupiny zvané Suez," prohlásil Thibault.

Zhruba 13 procent zaměstnanců GDF dnes po celé Francii stávkovalo na protest proti privatizačním plánům. Ke stávce se podle odborářů připojilo i téměř deset procent pracovníků elektrárenské společnosti Electricité de France. Některé regiony zaznamenaly výpadky proudu, které byly zaměřeny na veřejné budovy a průmyslové zóny.

Ministr Breton uvedl, že relativně nízká účast ve stávce znamená, že většina zaměstnanců firem GDF a Suez fúzi podporuje. Spojením podle Bretona vznikne energetický gigant, jenž bude schopen zabezpečit dodávky a sjednat si nižší nákupní ceny.

Velký rozsah fúze však vzbudil obavy antimonopolních úřadů. Evropská komise proto v pondělí otevřela hloubkové šetření plánovaného spojení. Komise uvedla, že při počátečním šetření na trhu zjistila, že navrhovaná transakce by mohla ovlivnit konkurenci v oblasti dodávek plynu a elektřiny v Belgii a dodávek plynu ve Francii. Komise chce rozhodnout o tom, zda schválí fúzi, do 25. října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK