Kuchtová řekla Právu, kdo financoval Jihočeské matky

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová nepopírá, že by sdružení Jihočeské matky, kterého byla dlouholetou předsedkyní, dostávalo peníze z Rakouska, za což ji v neděli kritizoval předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina. Deníku Právo Kuchtová řekla, že peníze sdružení dostávalo z rakouských a německých nadací a nevládních organizací jako například Hornorakouská platforma proti jadernému nebezpečí.

Podle Kuchtové šlo o zcela transparentní financování na základě podaných projektů.

"Připadá mi směšné, že v době, kdy jsme členem EU, pana Pecinu trápí to, že je nějaká organizace, která spolupracuje přes hranice a podává si projekty v cizině. Jihočeské matky v tom předběhly dobu a doufala jsem, že už ta xenofobie zmizela, ale u pana Peciny tomu tak není," cituje Právo Kuchtovou.

Pecina kritizoval Stranu zelených za její energetickou politiku. Jejich energetické vize spočívající v odmítání jaderné energie označil za krátkozraká a laciná gesta. Podle Peciny není překvapením, že se zelení snaží prosadit do koaliční smlouvy zákaz výstavby dalších jaderných reaktorů a zároveň zákaz rozšiřování těžby uhlí i kvůli tomu, že Kuchtová byla za činnost proti českým jaderným elektrárnám placena z rakouských zdrojů. "Překvapením to není i proto, že místopředsedkyně této strany paní (Dana) Kuchtová, která v minulosti nechvalně proslula jako takzvaná 'jihočeská matka', byla za činnost proti našim jaderným elektrárnám a tím i proti naší energetice v minulosti poměrně otevřeně placena ze zdrojů plynoucích od konkurence, konkrétně z Rakouska," napsal v neděli Pecina.

Kuchtová již dříve v reakci na Pecinovo vyjádření nepopřela, že pracovala i za peníze z Rakouska. Pecinovy spekulace však označila za nemoudré. "Pecina nemluví moudře, z čeho bych jako vystudovaná překladatelka z němčiny měla být placena? Ano, pracovala jsem i za peníze z Rakouska," řekla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK