MfD: Podnikatelé budou moci kontrovat daňová konta přes počítač

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Podnikatelé budou mít od července možnost podívat se doma od počítače na svoje daňové konto u finančního úřadu. Budou však k tomu potřebovat elektronický podpis. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes. "Uživatel si bude moci ověřit, zda má na osobním daňovém účtu přeplatek, či nedoplatek," cituje náměstkyni ministra financí Danu Trezziovou.

Novou službu umožní tzv. daňový portál, který MF spouští od poloviny roku. Půjde o stránku na internetu, na kterou bude odkaz z webu ministerstva financí. Podnikatelé se na ni dostanou pomocí hesla. To jim přidělí úředníci na základě zaslaného e-mailu, kde se prokážou elektronickým podpisem. Pomocí něj ho úředníci propojí s daňovým účtem, píše MfD.

Podle MfD má být daňové 'kukátko' jen první částí toho, jak chtějí úředníci lidem a firmám placení daní alespoň trochu zpříjemnit. Další změny přijdou na řadu příští rok.

V té době by už mělo být možné prostřednictvím osobní daňové schránky s finančním úřadem komunikovat. Ve své schránce si bude moci podnikatel vyzvednout od počítače všechny zprávy od berního úřadu, například, že mu něco chybí v daňovém přiznání. A elektronicky na ně také odpovědět. Dále by na svém účtu měl vidět všechny termíny, kdy má zaplatit jakou daň. Od toho si ministerstvo slibuje i zlepšení kázně při jejich placení. Majitel účtu také bude moci přes internet nahlížet do spisů z daňového řízení. Na konkrétní berní úřad odešle žádost, a až mu úředníci požadované papíry v jeho schránce zpřístupní, dají mu vědět e-mailem nebo esemeskou, píše MfD.

MF ale podle deníku chystá i méně populární opatření. Určitým skupinám podnikatelů hodlá nařídit, aby podávali daňové přiznání povinně elektronicky. To by se mělo týkat například zhruba půl milionu podnikatelů s tržbami přes milion korun ročně, kteří platí daň z přidané hodnoty. "Rádi bychom tuto povinnost viděli zakotvenou v zákoně pro vybraná přiznání asi od roku 2008," řekla MfD Trezziová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK