Čtvrtletní zisk Aholdu vzrostl o tři čtvrtiny na 236 milionů eur

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 21. června (ČTK) - Největší nizozemská maloobchodní společnost Ahold, které patří přední příčka i na českém trhu, vykázala v prvním čtvrtletí prudký nárůst zisku, zejména díky vyšším tržbám a sníženým nákladům. Čistý zisk meziročně vzrostl o 76 procent na 236 milionů eur a překonal odhady analytiků, vyplývá z dnešního sdělení firmy.

Provozní zisk čtvrtého největšího prodejce potravin na světě dosáhl 455 milionů eur. V tom jsou započítány i mimořádné zisky v hodnotě 66 milionů eur z prodeje majetku. Analytici u čistého zisku čekali v průměru 197 milionů eur a u provozního výsledku odhadovali 395 milionů eur.

Minulý měsíc Ahold sdělil, že jeho čtvrtletní tržby vzrostly o 8,6 procenta na 14,1 miliardy eur, zčásti díky růstu dolaru vůči euru. Ahold vytváří asi 70 procent tržeb v USA.

Aholdu v České republice patří řetězce Albert a Hypernova. Na českém trhu loni s obratem 36 miliard korun zaujímal třetí místo, když ho předstihla německá skupina Schwarz s řetězci Kaufland a Lidl.

Ahold dnes rovněž uvedl, že začal zkoumat, jak jsou na tom méně zisková aktiva skupiny. Tuto prověrku chce dokončit na podzim.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK