Tisk: Telefónica chce prodat Endemol za 1,75 miliardy eur

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 21. června (ČTK) - Španělská telekomunikační skupina Telefónica, pod níž patří i Český Telecom, jedná s různými stranami o prodeji svých 75 procent akcií nizozemského televizního producenta Endemol a hodlá z tohoto prodeje získat 1,75 miliardy eur. Napsal to dnes španělský list La Vanguardia s odvoláním na zdroje z Telefóniky.

Telefónica loni v listopadu prodala na londýnské burze 22,3 procenta akcií vlastníka značky "Big Brother" po devíti eurech za kus. Nyní Telefónica zbylé akcie nabízí podle zdrojů po 14 eurech.

Zdroje podle listu uvedly, že dohoda o prodeji akcií Endemolu by měla být sjednána během několika příštích měsíců. Mluvčí Telefóniky zprávu komentovat odmítl a pouze připomněl, že šéf firmy dal dříve najevo, že "Endemol již pro nás není strategickou investicí".

Minulý týden informovaný zdroj sdělil, že zakladatel Endemolu John de Mol by mohl firmu vykoupit zpět s pomocí italské televizní skupiny Mediaset. Jednání však jsou údajně teprve v počáteční fázi.

Endemol rozšiřuje své aktivity z reality show na programy s pevnými scénáři typu televizních "mýdlových oper" nebo telenovel. Firma se nyní zaměřuje na americký trh a další trhy mimo domovskou oblast západní Evropy, například i ve východní Evropě. Pořad "Big Brother" uváděla loni na podzim česká televize Nova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK