Koruna se drží stále kolem 28,52 Kč/EUR, vůči dolaru posiluje

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Česká měna ráno mírně oslabila, ale nyní se obchoduje na úterních 28,52 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna posiluje na 22,60 Kč/USD. Dopoledne oslabily forint, zlotý i slovenská koruna. Česká měna ale tradičně zůstává stranou zájmu prodejců, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

Podle něj jsou důvodem tlaku na středoevropské měny nepříznivé ekonomické zprávy z Maďarska, především přetrvávající problémy s rozpočtem a mírnější utažení měnové politiky. "Na Slovensku se projevuje politická situace. Vítězná strana Směr začala rozhovory o koalici s HZDS a SNS. Tato varianta je vnímána jako nejméně příznivá pro další reformy," dodal.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance trh postrádá nové informace a čeká na stimuly. "Mnozí hráči využívají atraktivního kurzu k prodeji eur, což brání dalšímu oslabení," uvedl. Dnes očekává stagnaci koruny.

Dolar se obchoduje slabší na 1,2614 USD/EUR. Podle Vlka euro posiluje po prohlášeních prezidenta Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta, který potvrdil očekávání o dalším růstu sazeb v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK