Splátkové firmy: Lidé nakupují více počítače, TV a dražší zboží

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Lidé letos nakupují na splátky více než v předchozích letech výpočetní techniku, dražší zboží a vzhledem k fotbalovému mistrovství světa také televizory. S blížícím se létem stoupá zájem o nákupy na splátky bazénů, jízdních kol či navigačních systémů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími společnostmi na trhu.

"Zájem o financování nákupu na splátky stále roste. Nejvíce stoupá zájem o financování výpočetní techniky, který je proti loňskému roku zhruba dvojnásobný. Pořízení počítače do domácnosti je letos opravdu hitem," řekla ČTK mluvčí Cetelem ČR Irena Loukotová. S tím souvisí rostoucí využívání internetu a spolu s ním se zvyšuje zájem o nákupy na splátky také v internetových obchodech, dodala.

Vedle zvýšení počtu spotřebitelských úvěrů na nákup výpočetní techniky vykazovaly vzestupnou tendenci také domácí potřeby, jejichž počet ve smlouvách meziročně narostl o více než 20 procent, uvedla mluvčí Home Credit Andrea Dobšíková. Nejvíce se na splátky pořizovala spotřební elektronika a elektrospotřebiče, jejichž podíl ale podle ní klesl proti loňskému roku o sedm procentních bodů na 40 procent.

U GE Money Multiservis nejvíce vzrostly nákupy na splátky u oděvů a textilu (dvacet procent) a u nábytku a elektra (deset procent). Mezi konkrétní zboží nejčastěji financované na splátky patřily v prvním čtvrtletí mobilní telefony (5700 kusů), televize (5300) a pračky (2700). Trendem u zboží financovaného na splátky byl také růst zájmu o dražší zboží, upozornila mluvčí společnosti Eva Chaloupková.

Před létem podle Dobšíkové tradičně stoupá zájem o chladničky, mrazáky, ale i jejich menší modely vhodné pro chalupáře a chataře. Se sezonou dovolených je rovněž spojený rostoucí trend nákupu digitálních fotoaparátů a kamer. "Letos jsme zaznamenali o něco vyšší poptávku po televizorech, což částečně souvisí s MS ve fotbalu," podotkla.

Z dalších moderních technologií by pro nadcházející léto a s ním spojené cestování mohly být zajímavé například TV - DVD cestovní přehrávače a navigační systémy. Zejména pro mladé jsou nyní atraktivní MP3 přehrávače. Z ostatních komodit se před létem postupně zvyšuje zájem kupříkladu o jízdní kola, bazény, sekačky a další sortiment pro sport, hobby a volný čas, poznamenala Dobšíková.

Hlavní sezona splátkového prodeje bývá před Vánocemi. Největší firmy v oboru zvýšily objemy obchodu loni až o desítky procent, v prvním čtvrtletí tohoto roku trh dosáhl růstu o 18 procent. Již v minulém roce byl patrný trend nákupu dražších výrobků s pomocí úvěru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK