Slovenská měna se poprvé propadla pod střední hodnotu ERM-2

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 21. června (ČTK) - Slovenská koruna se dnes dopoledne poprvé od listopadového vstupu do evropského mechanismu směnných kurzů ERM-2 propadla pod středeční hodnotu tohoto kurzového rozpětí stanoveného na 38,455 SKK. Oslabení souvisí s nejistotou ohledně složení nové vlády a se špatnou náladou investorů na rozvíjejících se trzích světa.

Koruna ráno zahajovala těsně pod 38,30 SKK/EUR, dopoledne však oslabila na 38,475 SKK, řekl ČTK jeden z bankovních dealerů. Od pátku tak koruna ztratila více než procento, především v reakci na volební vítězství levicové strany Směr Roberta Fica.

"Koruna je pod vlivem domácí politiky a nepříznivé nálady na rozvíjejících se trzích," řekl agentuře Reuters jiný obchodník. "Investoři uzavírají pozice kvůli nejistotě a proto, že se bojí rostoucí pravděpodobnosti vzniku vlády s negativním postojem k trhu," dodal.

Slovenská koruna vstoupila do ERM-2 loni v listopadu. Kandidát přijetí eura musí být v tomto režimu omezeného kolísání měny nejméně dva roky před nahrazením národní měny evropskou, což Bratislava plánuje na rok 2009. Koruna se může v režimu ERM-2 odchýlit od střední hodnoty 15 procent na každou stranu a kdyby hrozilo překročení pásma, musela by centrální banka intervenovat.

Podle dealerů by centrální banka na současné kurzy reagovat intervencí neměla. "Pokud by to (oslabování) však pokračovalo touto rychlostí, tak určitě ano," dodal jeden z obchodníků. NBS musí udržet korunu v rozmezí 44,2233 SKK/EUR až 32,6868 SKK.

Ekonomové a investoři se obávají, že by mohla vzniknout vláda složená ze Směru, LS-HZDS a Slovenské národní strany. Domnívají se, že taková koalice by zrušila ekonomické a sociální reformy dosavadních středopravých vlád Mikuláše Dzurindy. Směr však jedná zatím se všemi stranami a Fico za nejlepší možnost označil koalici s maďarskou stranou a KDH, které se v minulosti podílely na reformách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK