Koalice se shodla na daních, pro příjmy a DPH bude jedna sazba

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Vyjednávací týmy ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se dnes shodly na tom, že pro příjmy právnických a fyzických osob bude existovat jen jedna daň, to v rozmezí 15 až 19 procent. Konkrétní výše sazby ale nebude předmětem koaliční dohody. Ve stejném rozmezí hodlají politici nalézt také jedinou sazbu daně pro DPH. ČTK o tom informoval vyjednavač za Stranu zelených Jaromír Soukup.

Daně jsou poslední kapitolou ze šesti, kterou ještě politici definitivně neuzavřeli. "Zbývají jenom drobnosti v jednotlivých formulacích. K dohodě došlo, všechno je vyřešeno," informoval Soukup.

U DPH by měly existovat výjimky, a to například na potraviny, léky, ubytovací služby, hromadnou dopravu, služby sportovní a kulturní a knihy. Do nižší sazby budou patřit také výrobky z biomasy pro tepelná vytápění a technologie pro výrobu tepla z lokálních obnovitelných zdrojů.

Lídři ODS, KDU-ČSL a Strany zelených naplánovali podpis koaliční smlouvy formující se vlády na pondělí. Dnes odpoledne se nad texty sejdou předsedové stran. Na pátek ráno je pak naplánována schůzka vyjednavačů ODS, KDU-ČSL a zelených v počtu po třech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK