Ústecký kraj asi prodá pozemky v Trianglu firmě IPS za 36 mil. Kč

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 21. června (ČTK) - Ústecký kraj zřejmě prodá pozemky v průmyslové zóně Triagle na Lounsku japonské firmě IPS Alpha za 36 milionů korun. Investor, který chce v prostoru bývalého vojenského letiště vyrábět LCD displeje, by zaplatil pět euro (143 korun) za metr čtvereční. Smlouvu o prodeji 23 hektarů v zóně by měli zastupitelé schvalovat na mimořádném zasedání 1. července. Řekl to ústecký hejtman Jiří Šulc.

Kupní smlouvu měli schvalovat zastupitelé již dnes, ale podle Šulce se musí ještě doladit její detaily. "Ze strany japonských investorů ve smlouvě byla pro nás naprosto nepřijatelná ustanovení a zároveň máme několik požadavků na vládu, proto jsme schvalování odložili," popsal Šulc, který zastupitele informoval o vývoji jednání s investorem.

Zástupci japonské firmy mají podle Šulce zájem zahájit zemní práce již na začátku července. Šulc požaduje, aby ve smlouvě bylo stanoveno, co postaví, kdy začne vyrábět, kolik zaměstná lidí. Investor požaduje zajištění inženýrských sítí. "Investice na straně Japonců je v objemu tří miliard korun, na naší straně 1,8 miliardy korun," uvedl Šulc. Písemně již potvrdila zájem přistavět k výrobní hale IPS Alphy svůj závod firma Toshiba. "Japonci deklarovali zájem vyřešit nedohodnuté body," dodal Šulc.

IPS Alpha je strategickou aliancí tří renomovaných firem Hitachi, Panasonic a Toshiba. Stavbu továrny zahájí letos, výrobu chce společnost podle informací zveřejněných vládní agenturou CzechInvest spustit za rok. "Podle našich informací chtějí zaplavit předvánoční trh v roce 2007, kapacita v Trianglu bude stačit pro celou Evropu," uvedl Šulc.

Firma investuje do stavby přes 2,6 miliardy korun a během několika let zaměstná až 2000 lidí. Vstup investora by měl v regionu pomoci snížit nezaměstnanost, která je v Ústeckém kraji nejvyšší v celé zemi. Nejprve by se zřejmě v zóně vyráběly pouze komponenty a později i celé produkty. Šulc řekl, že firmy by mohly zabrat 140 hektarů a zaměstnat až 12.000 lidí. Bez práce v dubnu v regionu bylo 64.680 lidí.

Jednání s japonských investorem podle Šulce komplikuje současná politická situace v ČR. "Požadujeme po vládě, aby ještě ministři, kteří mohou rozhodnout, tak co nejrychleji učinili," uvedl Šulc. Vláda by měla podle Šulce garantovat, že uvolní 1,8 miliardy korun na stavbu inženýrských sítí. "Zároveň chceme vyřešit změnit smlouvy o bezúplatném převodu pozemků v Trianglu na kraj, v níž stálo, jaký investor může do zóny vstoupit. IPS Alpha totiž této podmínce nevyhovuje a kraj by za to mohl platit," uvedl Šulc. "Navíc vyzývám vládu, aby urychleně učinila investiční pobídku, kterou dodnes investor nemá," zdůraznil hejtman.

Žatecká zóna o rozloze 360 hektarů patří společně se severomoravskými Nošovicemi a západočeským Chebem ke strategickým průmyslovým zónám. Zónu se v minulosti nedařilo obsadit. Zájem sice měly dvě automobilky, firmy PSA Peugeot Citröen a Hyundai, obě si ale investici rozmyslely.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK