Senát je pro dodatečné odškodnění klientů tří zkrachovalých bank

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Klienti tří zkrachovalých bank - Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň - mají dostat podle Senátu dodatečné odškodnění až do výše čtyř milionů korun. Počítá s tím novela zákona o zrušení Fondu národního majetku, jejíž přijetí dnes horní komora umožnila. Novelu, o jejíž přijetí stála hlavně ODS, ještě dostane k podpisu prezident Václav Klaus.

Řada senátorů měla k předloze výhrady. Navrhovaný způsob odškodnění je podle místopředsedy Senátu Petra Pitharta (KDU-ČSL) "proti dobrým mravům, nejen proti pravidlům korektního bankovnictví". Norma má zpětnou platnost a znerovnoprávňuje bankovní domy, uvedl Pithart. Odškodnění by měl vyplácet Fond pojištění vkladů, který zvažuje kvůli novele stížnost Ústavnímu soudu.

Většina senátorů, konkrétně 39 ze 63 přítomných, ale podpořila přijetí normy. Její součástí je totiž i uvolnění dvou miliard korun z výnosů z privatizace na výstavbu domovů důchodců. Případné úpravy novely by znamenaly její zamítnutí. Senátní změny by totiž mohla posoudit jen dosavadní sněmovna, jejíž funkční období ale už skončilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK