Češi budou moci při platbě kartou u obchodníka vybírat i peníze

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Tuzemské banky umožní svým klientům výběr hotovosti při platbě kartou u obchodníka, takzvaný cashback. Dohodly se na tom s karetní asociací Visa, podle které by měla být služba v ČR plně zavedena příští rok. Peníze si tak budou moci vyžádat při platbě v obchodech, na benzinových stanicích i u dalších platebních terminálů všichni držitelé platebních karet Visa vydaných v České republice. Visa to dnes oznámila v tiskové zprávě.

"Cashback je domácí služba a jako taková bude nabízena pro karty Visa vydané v ČR. Obchodníkům nabízí možnost snížení nákladů na zpracování hotovosti," uvádí Visa ve zprávě. Podle manažerky společnosti Visa pro ČR Jany Lvové služba vhodně doplní síť bankomatů a rozšíří přístup k hotovosti.

Ještě letos chystá výběr hotovosti u obchodníků zavést ČSOB. "Službu spustíme na přelomu třetího a čtvrtého čtvrtletí," sdělil mluvčí banky Martin Orság. Podle něj banka zavede službu v souladu s pravidly asociace Visa. Vedle toho umožní výběry hotovosti i svým klientům s kartou asociace MasterCard, ovšem pouze na vlastních obchodních terminálech.

Česká spořitelna zavede cashback podle Kristýny Havligerové z tiskového oddělení banky nejdříve ve čtvrtém čtvrtletí roku 2007. "Služba bude s největší pravděpodobností zpoplatněna," uvedla a zároveň potvrdila, že banka vyjednává o zavedení služby i s karetní asociací MasterCard.

Rychleji by mohla výběr hotovosti u obchodníků spustit Komerční banka. Podle Romany Ondrůškové z tiskového oddělení banky lze předpokládat, že vlastní zavedení této služby u některých obchodníků by mohlo být reálné v první polovině příštího roku. "Ze strany některých obchodních řetězců již zaznělo, že by o tuto službu měli zájem," dodala.

"Z naší strany zavedení výběru hotovosti u obchodníků nic nebrání a jakmile to Visa umožní, službu spustíme," sdělil mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Vedle klientů bank, kteří zavedením služby získají větší možnost výběru hotovosti, přinese cashback výhody i obchodníkům. Pro ně bude zavedení znamenat omezení manipulace s hotovostí, menší odvody hotovostí, neboť držitelé karet jim část hotovosti odčerpají.

V zahraničí se využívání služby cashback liší stát od státu. Běžně je služba dostupná již několik let například v USA, Švédsku, Dánsku nebo Velké Británii. Během letošního roku bude služba zavedena podle asociace Visa v Itálii a Polsku.

V USA využívají službu lidé především pro rychlé doplnění peněz na drobné vydání a obchodníci se běžně při platbě kartou ptají klientů, zda nechtějí "nějakou hotovost". Výběry nejsou zpravidla zatíženy poplatky. Více ovšem klienti využívají jiný princip rovněž nazývaný cashback, při němž se na účet spojený s kreditní kartou připíše určité procento z uskutečněných nákupů. Takovouto službu v ČR nabízí například Citibank nebo HVB Bank.

Ve Velké Británii lze výběr peněz při platbě u obchodníka využít pouze u debetních karet. Jednorázová částka je omezena na 50 liber a je rovněž jako v USA zdarma. Výběr z pokladny obchodníka lze v Británii využít i jako metodu, jak zvýšit minimální částku, kterou si někteří obchodníci stanovují pro transakce kartou.

Naopak ve Francii se cashback nepoužívá kvůli rozšířenosti bankomatů. V určité variantě lze tohoto systému využít v některých luxusních hotelích nebo obchodech s luxusním zbožím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK