Vláda: O peníze na zřízení míst se může ucházet víc firem

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - O podporu státu na zřízení nových pracovních míst a rekvalifikace zaměstnanců si bude moci požádat víc firem. Budou se o ni moci ucházet i podniky, které leží ve spádové oblasti podpořených investorů. Rozhodla o tom dnes vláda, řekla mluvčí ministerstva práce Kateřina Beránková. Nařízení začne platit po uveřejnění ve Sbírce zákonů.

Ministerstvo zatím vyplatilo 363,4 milionu korun 32 investorům. Ke konci letošního dubna obsadili 1693 nových pracovních příležitostí, školení podstoupilo 829 lidí. V příštích měsících by mělo přibýt dalších 317 míst. Rekvalifikace pak absolvuje 158 pracovníků.

Dosud mohli 200.000 korun na jedno místo a maximálně 30.000 korun na rekvalifikaci pracovníka získat jen investoři, kteří vytvořili nová místa v okresech s mírou nezaměstnanosti nejméně o 50 procent vyšší než republikový průměr. Nyní si o ni budou moci požádat i podnikatelé z okresů, z nichž cesta do již podpořené firmy netrvá veřejnou dopravou déle než hodinu.

"Firmy v sousedních okresech mnohdy na podporu nedosáhly. V místě jejich působení byla sice nezaměstnanost vysoká a podmínky by splnily, ale situace v okrese jako celku se již do kritérií nevešla," uvedla Beránková. Podle ní tak budou moci nyní o peníze žádat například subdodavatelé již podpořeného investora.

Program na podporu vzniku pracovních míst v regionech s vysokou nezaměstnaností začal v roce 2004 a potrvá do konce příštího roku. Investoři dostávají peníze od ministerstva práce z částky na aktivní politiku zaměstnanosti. Musejí ale vytvořit alespoň deset pracovních příležitostí a zachovat je nejméně tři roky.

Podpořený investor vytvoří podle Beránkové v průměru 53 míst. Nejvíce pracovních příležitostí vzniklo v Jihomoravském kraji, kde firmy zřídily 858 míst. Podle předpokladů ministerstva by letos a v příštím roce mohlo vzniknout zhruba 1750 dalších míst. Podpora by měla činit asi 350 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK