Slovenská centrální banka intervenovala proti oslabování koruny

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 21. června (ČTK) - Národní banka Slovenska (NBS) dnes na devizovém trhu zahájila intervenci proti soustavnému oslabování slovenské koruny. NBS vstoupila na trh v okamžiku, kdy kurz měny spadl na 38,55 SKK/EUR. Po zásahu centrální banky koruna zpevnila na 38,35 SKK/EUR, řekl dealer Tatra banky Boris Somorovský.

"Potvrzujeme intervenci," řekl bez dalších podrobností mluvčí NBS Igor Barát. Podle Somorovského se nedají vyloučit další intervence banky. "Zatím to stačilo, možná ale bude nutná další intervence," řekl Somorovský k dalšímu vývoji.

Slovenská koruna začala výrazněji oslabovat kvůli nejistotě, kterou přinesl výsledek parlamentních voleb. Od pátku měna klesla o více než jedno procento, protože zatím není jasné, jak bude vypadat příští slovenská vláda. Ve volbách vyhrála levicová strana Směr-sociální demokracie, která ostře kritizuje reformy vlády premiéra Mikuláše Dzurindy.

Investoři se obávají hlavně toho, že v budoucí vládě nebude žádná strana nakloněná reformám. Před polednem kurz slovenské koruny poprvé od listopadu oslabil za 38,455 SKK/EUR, což je centrální parita pro povolené kurzové rozhraní před plánovaným přechodem slovenské měny na euro. S tím Bratislava počítá od roku 2009.

Koruna se může v režimu směnných kurzů ERM-II odchýlit od parity maximálně 15 procent na každou stranu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK