RWE jedná o ukončení regulace cen plynu k 31. březnu 2007

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Regulace cen zemního plynu pro odběratele by mohla skončit 31. března 2007. O tomto datu nyní jednají zástupci Energetického regulačního úřadu s vedením plynárenské skupiny RWE Transgas. Řekl to místopředseda úřadu Bohuslav Němeček.

"V současnosti ale nepovažujeme za vhodné prezentovat naše požadavky prostřednictvím médií. Mohu jen prohlásit, že jednání probíhají a jakmile bude možné sdělit jejich závěry, neprodleně tak učiníme," řekl Němeček. Podle informací ČTK je hlavním problémem stanovení marže obchodníků po zrušení regulace.

Trh se zemním plynem má být ze zákona pro všechny zákazníky včetně domácností liberalizován k 1. lednu 2007. K tomu všechny subjekty na trhu zavazuje novela energetického zákona.

"Pravidla trhu je samozřejmě potřeba nastavit ke konkrétnímu datu, aby se zákazníci i obchodníci mohli připravit. Regulační úřad svým loňským rozhodnutím liberalizaci de facto zastavil a omezil vznik konkurence," míní mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský. To ale Němeček odmítá. "Současný stav konkurenci nijak neomezuje. Uplatňovaná mimořádná regulace pro letošní rok nebrání zákazníkům ve změně dodavatele, pokud se takový na trhu objeví. Tento způsob stanovení cen se odvíjí od cen topných olejů a kurzu koruny vůči dolaru a euru. Zmíněný mechanismus je používán dlouho a dává účastníkům trhu možnost predikovat vývoj regulované ceny plynu," uvedl.

Podle některých odborníků ale právě regulace cen drží tuzemské marže obchodníků s plynem na nízké úrovni, což možnou další konkurenci ke vstupu na trh odrazuje.

"Vytvoření řádného konkurenčního prostředí by mělo být hlavním zájmem všech účastníků trhu. Zrušení regulace nám umožní nabídnout jednotlivým zákazníkům speciální produkty a vytvářet konkrétní zákaznické nabídky tak, jak je naprosto standardní v jiných evropských zemích," informoval Chalupský. Podle něj je po uvolnění obchodu se zemním plynem úkolem ERÚ dohlížet na trh a regulovat ceny za přepravu a distribuci.

Obchod se zemním plynem není regulován ve většině států Evropské unie, například v Německu, Rakousku či Velké Británii. Podobně jako v tuzemsku ale k mimořádné regulaci letos přistoupily i úřady ve Francii a Maďarsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK