OMV dokončila přejmenování stanic Aralu, investovala 120 mil. Kč

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Rakouská společnost OMV dokončila v České republice přejmenování 70 čerpacích stanic Aralu, které koupila loni v říjnu. Investice do změny značky dosáhly zhruba 120 milionů korun. OMV nyní provozuje 217 stanic a podle objemu prodeje se stala jedničkou na českém trhu. Sdělila to firma, která má nyní 18procentní tržní podíl.

Přejmenování, které začalo v březnu, firma završí dnes vpodvečer u čerpací stanice v areálu Pražského hradu. Slavnostně pojatá akce také připomene 15 let OMV na českém trhu.

Kupní cenu společnost nezveřejnila. Analytici již dříve odhadovali, že OMV za stanice Aralu zaplatila kolem tří až čtyř miliard korun.

Změny nastaly jak u vizuální stránky stanic, tak u nabízených služeb. Všechny připojené stanice firma vybavila prodejnami Viva, které nabízejí potraviny, nápoje a předměty denní potřeby. Právě v rozšiřování doplňkového prodeje spolu s nabídkou kvalitních paliv spočívá podle OMV budoucnost trhu s pohonnými hmotami.

Na trhu v České republice působí OMV od roku 1991. V současnosti má 84 interních pracovníků a zhruba 1500 lidí zaměstnává nepřímo. Celkový příjem z prodeje čerpacích stanic loni dosáhl 871,5 milionu eur (24,8 miliardy Kč). Příjmy získané sítě Aral představovaly 331,1 milionu eur (9,4 miliardy Kč).

OMV je největší ropnou a plynárenskou skupinou ve střední Evropě. Konsolidované výnosy loni dosáhly 15,58 miliardy eur (444 miliard Kč). Společnost zaměstnávala kolem 5230 lidí a vlastnila zhruba 2500 stanic ve 13 evropských zemích.

V České republice působilo loni podle údajů České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu 2212 čerpacích stanic. Nejvíce pump, zhruba tři stovky, měla síť Benzina ze skupiny Unipetrol. Kolem 200 stanic EuroOil vlastnila společnost Čepro a zhruba 140 stanic patřilo společnosti Shell.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK