Většina pojišťoven pojistí turisty v cizině proti terorismu

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Většina velkých domácích pojišťoven již při pojištění léčebných výloh v zahraničí nevylučuje riziko terorismu, který v posledních letech turistům v cizině stále více hrozí. Klient se však nesmí na teroristickém útoku podílet. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami.

Pojišťovna UNIQA kryje na dovolené u českých občanů rovněž rizika terorismu nebo živelních pohrom, jako jsou cunami, povodně či hurikány, uvedla mluvčí společnosti Eva Svobodová. V rámci pojištění léčebných výloh jsou podle ní tato rizika kryta za standardní pojistné.

Také Česká pojišťovna škody způsobené teroristickým útokem v rámci pojištění léčebných výloh svým klientům uhradí. Pouze však za podmínky, že nebyli aktivními účastníky či organizátory těchto teroristických akcí nebo jiných hromadných nepokojů. "Musí jít vždy o nešťastnou náhodu, která se jim přihodila v rámci tradiční turistiky," řekl mluvčí ČP Václav Bálek.

Kooperativa poskytuje krytí rizik terorismu od letošního února. Výluka z pojištění podle mluvčího pojišťovny Marka Vícha nastane tehdy, pokud orgány státní správy nedoporučí do dané země cestovat. "Jestliže se pojištěný v této rizikové zemi již nachází, je povinen z ní ihned vycestovat," podotkl.

Pojišťovna Allianz pojištění rizik terorismu poskytovala již loni a nabídla jej i v letošním roce. "Přestože Allianz nabízí neomezené krytí léčebných výloh, u škod souvisejících s terorismem jsme byli nuceni stanovit maximální limit pojistného plnění na 1,5 milionu Kč na jednu pojistnou událost," upozornil mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Součástí většiny pojistek Evropské cestovní pojišťovny je pojištění případných škod spojených s terorismem, informoval člen představenstva společnosti Ondřej Rušikvas. Pokud by klient utrpěl zranění v důsledku teroristického útoku, jakými byly nedávno například výbuch v londýnském metru nebo v turistické lokalitě v Egyptě, pojišťovna by pojistné plnění poskytla.

Terorismem se rozumí vědomé a cílené násilí proti civilnímu obyvatelstvu s politickými nebo ideologickými cíli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK