EU schválila pro české drůbežáře pomoc za ptačí chřipku

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 21. června (zpravodaj ČTK) - Evropská unie schválila balík pomoci pro drůbežáře, kteří byli postiženi odbytovou krizí po propuknutí ptačí chřipky. Čeští chovatelé by podle informovaného zdroje měli získat podporu za více než šest milionů eur, z čehož polovinu uhradí EU.

"Česko získalo souhlas pro opatření, na které EU přispěje částkou 3,1 milionu eur. Celková podpora pro české chovatele tak bude činit 6,2 milionu eur," řekl nejmenovaný zdroj z Evropské komise.

O podporu podle oficiálního komuniké EK požádalo 14 států a řídící výbor pro vejce a drůbež dnes schválil opatření, na které EU celkově přispěje sumou 50 až 65 milionů eur. Ve stejné výši může být poskytnuta podpora z národních rozpočtů. O konkrétní výši schválené podpory pro jednotlivé státy se komuniké nezmínilo.

ČR původně navrhla programy pro drůbežáře v celkové výši 25,59 milionu eur, ale souhlas zatím obdržela pouze pro čtvrtinu této sumy. Návrhy však lze upravit a znovu předložit. Další posuzování se má uskutečnit na zasedání řídícího výboru počátkem července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK