Klimatizace je žádané zboží, zdroj angín i bojů na pracovišti

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Poptávka po klimatizacích v těchto dnech vlivem vysokých teplot prudce vzrostla. Někteří obchodníci hlásí nárůst prodeje až o 50 procent. Na pilno mají i servisní firmy, ale také lékaři, kteří varují před nachlazením a angínami způsobenými přechodem mezi teplým a chladným prostředím. Podle odborníků je klimatizace v letním období také častým zdrojem konfliktů na pracovištích, vyplývá z dnešní ankety ČTK.

Vlna tropických veder zvýšila poptávku po klimatizaci u firem i domácností. "Začala nám skutečně sezona, v níž prodáme až 1000 kusů klimatizace, což je o 50 procent více než mimo ni," řekl ČTK jednatel společnosti Klima Rapid Karel Flandera. Cena se pohybuje pro kancelář pro pět lidí od 25.000 do 100.000 korun. Klimatizace podle Flandery vydrží zhruba deset let.

Velký zájem u domácností je podle pracovnice firmy Kostečka Group, která zařízení dodává, o mobilní klimatizace a také o servis. "Jsme opravdu v jednom kole, technici nestíhají vyřizovat zakázky," uvedla. Boom prodejů podle Flandery začal v devadesátých letech minulého století. "A neustále roste, přibývá podniků, soukromníků i státních institucí, které chtějí klimatizaci mít," uvedl.

Na pilno mají podle zjištění ČTK také pracovníci autoservisů. Řidiči přijíždějí, aby si do svých vozů nechali klimatizaci nainstalovat nebo se jim porouchala. Cena nové klimatizace i s prací se pohybuje od 20.000 do 50.000 korun. O nutnosti mít klimatizaci ve vozech taxi uvažuje pražský magistrát. "Řada taxikářů si to však nebude moci dovolit, navíc se ve vozech neustále větrá a nemá význam si kupovat drahou klimatizaci," řekl šéf Cechu pražských taxikářů Pavel Pavlát.

Klimatizaci postupně zavádí také České dráhy. Mluvčí společnosti Aleš Ondrůj uvedl, že plně klimatizovány jsou pendolina a vagony na mezinárodních linkách. "Celkem máme asi 300 vozů s klimatizací," řekl.

K opatrnosti při používání klimatizace nabádají lékaři. "Rozdíl v teplotách by neměl být více než pět až sedm stupňů Celsia, jinak to vede k nachlazení, bolesti kloubů nebo i angínám," řekl náměstek ředitele litoměřické nemocnice Leoš Vysoudil. "Denně přijímáme nejméně dva pacienty se syndromem klimatizace," doplnil. Podle lékařů by zejména řidiči měli zvážit využití klimatizace. "Pokud si člověk sedne do vyhřátého auta a nastaví teplotu na 18 stupňů Celsia, je to první krok k nachlazení," uvedl Vysoudil.

Klimatizace bývá také zdrojem konfliktů na pracovištích. Odborníci uvádějí, že v každé větší kanceláři to může být problém vyvolávající napětí mezi zaměstnanci s negativním vlivem na jejich výkonnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK