Polští majitelé domů žádají po státu 14 miliard zlotých

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 21. června (ČTK) - Majitelé domů v Polsku se chystají podat žalobu na polskou vládu, po níž budou žádat odškodné v úhrnné výši 14 miliard zlotých, v přepočtu asi 98 miliard Kč. Chtějí tak získat náhradu škod, které utrpěli vinou regulace nájemného, která majitelům nedovoluje zvyšovat činže podle situace na trhu. Uvedla to agentura Reuters. Vláda se k požadavkům majitelů domů zatím nevyjádřila.

Oznámení majitelů domů přichází dva dny po klíčovém rozhodnutí Soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ten se zabýval stížností Francouzky polského původu, která si na postup polských úřadů stěžovala a soud jí dal zapravdu.

Polsko se potýká s nedostatkem bytů, štrasburský soud ale vládu vyzval, aby regulaci nájemného přesto zmírnila. Polsko používá systém, který byl vypracován podle komunistických zásad, avšak podle soudu je způsob výpočtu nájemného již zastaralý a nynějším podmínkám nevyhovuje.

"Chceme jasně říci, že polští politici budou muset zaplatit za to, že si zahrávali s naším majetkem. Podle našich odhadů je zde asi 50.000 majitelů a částka odškodného by mohla dosahovat zhruba 14 miliard zlotých," řekl náměstek Národního sdružení majitelů domů Tomasz Urbas.

Současná právní úprava chrání hlavně nájemníky, zatímco na majitele domů klade značnou zátěž. Soud ve Štrasburku Polsko kritizoval za to, že má v zákoně o regulaci nájemného nastaven strop pro zvyšování činží tak nízko, že majitelé nemají ani na opravy domů, natož aby vytvářeli zisk. Soud proto polskou vládu vyzval, aby zavedla spravedlivější systém.

Čeští majitelé domů, kteří podali do Štrasburku zhruba 3000 stížností, věří, že rozhodnutí soudu je významným precedentem i pro jejich žaloby. V případě, že soud rozhodne, že je regulace nájemného poškodila, chtějí po českém státu žádat až 50 miliard korun. Kdy evropský soud začne jejich stížnosti projednávat, zatím není jasné. Majitelé domů doufají, že to bude do konce tohoto roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK