Akcie na pražské burze získaly mírných 0,05 procenta

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Pražská burza téměř zastavila více než týden trvající růst. V odpoledních hodinách akcie dlouho ztrácely, nákupy na poslední chvíli však nakonec posunuly trh do mírného plusu. Hlavní index PX přidal 0,05 procenta na 1315 bodů, oznámila burza.

K výslednému růstu pomohlo akciím příznivé otevření burz v USA. "Je vidět, jak se při minimu nových firemních zpráv upíná náš trh k zámořskému," uvedl Ondřej Svoboda z makléřské společnosti Cyrrus. Nervozita investorů na burzách ve Spojených státech ještě nedávno naopak srážela akcie na celém světě.

Celkové obchody s akciemi klesly pod letošní průměr a nepřevýšily ani tři miliardy korun, což bylo daleko za mohutnými objemy z minulého týdne. "Obchodování se uklidňuje a chybí nové impulzy," řekl Roman Skalický ze společnosti Afin Brokers.

Podruhé za sebou přinesly největší výdělek akcie farmaceutické firmy Zentiva, které vyrostly o 1,93 procenta na 1005 korun. Kurz rakouské Erste Bank při slabých obchodech zpevnil o jedno procento na 1215 korun. Akcie realitní skupiny Orco přes zprávy o nových investicích získaly nevýrazných 0,41 procenta na 2219 korun.

Na zisky z minulých čtyř dnů nenavázaly cenné papíry Komerční banky, jejichž cena klesla o 1,67 procenta na 3242 korun. Nejvíce obchodované byly akcie elektrárenské firmy ČEZ, jejich kurz se ale takřka nezměnil a klesl o 0,04 procenta na 668,8 koruny.

Celkový objem obchodů: 7,591 miliardy Kč

- akcie 2,914 miliardy Kč

- dluhopisy 4,677 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK