Tlustý z ODS chce splnit kritéria pro přijetí eura v roce 2008

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Koalice, která možná vznikne ze tří politických stran pravého středu, se bude snažit o splnění podmínek pro přijetí eura v roce 2008. Řekl to Vlastimil Tlustý z ODS, který by v nové vládě mohl být ministrem financí. Tlustého slova znamenají, že nový kabinet by splnil maastrichtská kritéria ve stejný rok, kdy si tento cíl stanovila i současná vláda sociální demokracie.

Tlustý podle agentury Reuters řekl, že ODS už se dohodla s křesťanskými demokraty a Stranou zelených, že se společně budou snažit, aby v roce 2008 deficit rozpočtu klesl pod tři procenta hrubého domácího produktu. Nicméně i kdyby se ODS, KDU-ČSL a Strana zelených dohodly na vytvoření vlády, není jisté, že taková formace v parlamentu projde hlasováním o důvěře. Dohromady má totiž pouze 100 křesel, tedy přesně polovinu.

Tlustý řekl, že nová vláda počítá s reformou veřejných financí, jejímž cílem bude snížení nezaměstnanosti, podpora hospodářského růstu a postupné snižování deficitu veřejných rozpočtů, aby mohla být maastrichtská kritéria v roce 2008 splněna.

Tlustý se opírá o návrh programového prohlášení nové koalice. Odmítl ale říci, zda se nová vláda bude snažit o přijetí eura v roce 2010, jak plánuje nynější kabinet premiéra Jiřího Paroubka. Tlustý jen uvedl, že reformy jsou koncipovány tak, aby bylo možné euro v roce 2010 přijmout.

Opoziční sociální demokraté zatím odmítali novou vládu podpořit, pokud z některých svých požadavků nesleví. Pokud ODS, křesťanští demokraté s zelení nebudou schopni vládu sestavit, ke slovu přijdou ještě další dva pokusy. Až potom by přišly ke slovu předčasné volby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK