Koruna posílila o desetník na 28,42 Kč/EUR a 22,48 Kč/USD

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Česká měna posílila o více než deset haléřů na 28,42 Kč za euro a 22,48 Kč za dolar, kde stála po 17:30. Ve srovnání s okolními měnami ve středoevropském regionu byla koruna úspěšná, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Domácí měna odolává dalšímu mohutnému prodejnímu tlaku na měnách střední Evropy. Investoři se dnes zbavovali pozic především ve slovenské koruně kvůli obavám z vytvoření koaliční vlády, která zabrzdí reformy a ohrozí brzké přijetí eura," uvedl dealer J&T banky Lukáš Růžička. Slovenská centrální banka odpoledne intervenovala ve prospěch slovenské koruny.

Dolar dnes podle Růžičky mírně oslaboval, ale nevybočil z obvyklých rozmezí z posledních tří týdnů. "Strukturální faktory by měly vést k slabšímu dolaru, ale vyšší krátkodobé sazby ve Spojených státech přitahují zahraniční kapitál," podotkl.

Vzhledem k tomu, že se situace na tuzemské devizovém trhu zásadně nezměnila, nemění se ani názor analytiků na budoucnost kurzu koruny. "Stále v nejbližší době počítáme se stagnací a pro budoucnost v horizontu několika čtvrtletí s mírným posílením," odhadl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK