Americké akcie výrazně rostly díky dobrým firemním výsledkům

21.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. června (ČTK) - Americké akcie dnes výrazně posilovaly poté, co příznivé hospodářské výsledky společností Morgan Stanley a FedEx ujistily investory, že firemní zisky budou navzdory stoupajícím úrokovým sazbám pokračovat v růstu. Dow Jonesův index se v poledne newyorského času, tedy v 18 hodin SELČ, zvýšil o 1,24 procenta na 11.111 bodů. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 1,70 procenta na 2143 bodů.

Přepravce zásilek FedEx posiloval poté, co oznámil, že ve čtvrtém finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 27 procent na 568 milionů dolarů ze 448 milionů před rokem. Firma FedEx je považována za dobrý ukazatel zdraví ekonomiky, protože přepravuje řadu produktů od surovin po hotové zboží.

Vzhůru zamířila rovněž investiční banka Morgan Stanley, která více než zdvojnásobila čtvrtletní zisk na 1,96 miliardy dolarů. Výsledky podpořil masivní růst příjmů z upisování cenných papírů, poradenské činnosti při fúzích a obchodování. K růstu se připojily i akcie dalších bank, například JPMorgan a Citigroup.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK