MfD: Omezení uhlí a jádra může zdražit proud

22.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Lidem možná podle dnešní Mladé fronty Dnes do budoucna výrazně podraží proud. Vznikne-li vládní trojkoalice ODS, lidovců a zelených a prosadí připravené programové prohlášení, bude se muset po desetiletích změnit energetická strategie země, což podle energetiků a ekonomů směřuje k vyšším cenám, píše list.

Nově se formující vláda se rozhodla na návrh zelených omezit rozšiřování těžby uhlí v severních Čechách či stavbu další jaderné elektrárny. To podle ředitele Energetického ústavu Brno Zdeňka Špačka znamená omezení riziko zdražení. "Můžu říct uhlí ne a jádro ne, ale pak zároveň musím říct, kolik bude stát elektřina," uvedl. Rozhodnutí o energetice by se podle něj měla přijímat alespoň na dvacet let, nikoliv na čtyři roky.

ČEZ varuje, že vedle zdražení hrozí nedostatek proudu. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž řekl, že pokud by rozhodnutí skutečně padlo, bude to pro Česko znamenat "dramatické prohloubení závislosti země na dovozu energií".

Uhlí a jádro jsou jediné domácí zdroje, které Česko využívá. Plyn výhradně dováží, a to nejvíce z Ruska, částečně z Norska. Těžební limity na uhlí, které si přeje koalice zachovat, přijala vláda už v roce 1991 a podle nich se nesmí rozšiřovat doly v severních Čechách.

V zemi leží další miliarda tun, která by mohla zásobování elektráren prodloužit až do konce století. Nad nimi však jsou dvě obce, které by se musely zbourat. Mostecká uhelná společnost, která chce ložiska otevřít, říká, že svoje plány na rozšíření těžby měnit nehodlá. "V našich plánech rozšíření těžby a přesídlení obcí dál pokračujeme. Pro nás je důležitý horní zákon," řekl MfD spolumajitel firmy Petr Pudil. Horní zákon totiž určuje, že firma může uhlí těžit v případě, že se domluví s příslušnou samosprávou. Mostecká se tak teď snaží přesvědčit obce, aby souhlasily s přesídlením. Konkrétně jde o Horní Jiřetín a Černice; jejich obyvatelé s další těžbou nesouhlasí, v referendu loni v únoru hlasovala v obou obcích proti zrušení limitů většina ze 1430 oprávněných voličů.

Jak MfD připomíná, záměr rýsující se vlády rozhořčil Svaz průmyslu. "Zcela zásadně nesouhlasíme se způsobem, jakým má být přijato rozhodnutí ve věci zákazu rozvoje jaderné energetiky a limitů těžby hnědého uhlí," cituje z jeho stanoviska. Průmyslníci očekávají, že vláda bude rozhodovat na základě analýz, které budou informovat veřejnost o dopadech takových politických závazků do cen elektřiny a tepla.

Na ceny elektřiny zatlačí pravděpodobně ještě nové ekologické daně, které by měly znevýhodnit používání uhlí a naopak podpořit obnovitelné zdroje, poznamenává MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK