Akcie v USA rostly díky firmám FedEx a Morgan Stanley

22.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. června (ČTK) - Americké akcie ve středu rostly a Dow Jonesův index se dostal nejvýše za dva týdny. Optimismus investorů z budoucích firemních výsledků přinesly silné zisky společností FedEx a Morgan Stanley. DJI posílil o 104,62 bodu na 11.079,46 bodu, tedy téměř o procento. Index trhu Nasdaq se zvýšil o 1,62 procenta na 2141,20 bodu, když si 34,14 bodu připsal.

Rostoucí tituly měly početní převahu nad klesajícími v poměru tři ku jedné, a to na burze NYSE i na trhu Nasdaq. Index akcií přepravních firem agentury Dow Jones vzrostl o 2,9 procenta.

FedEx, největší světový letecký přepravce expresních zásilek, je často považován za ukazatel ekonomické aktivity ve Spojených státech a za indikátor podnikových výdajů. FedEx se ve výsledkové zprávě odvolal na silný růst ekonomiky v USA i zahraničí.

Výsledek hospodaření FedExu překonal očekávání analytiků. Podobně překvapila investiční banka Morgan Stanley, jejíž zisk se více než zdvojnásobil.

Dolar klesl především vůči euru, protože prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet naznačil, že banka bude muset pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, aby v eurozóně tlumila inflaci. V závěru dne se kurz eura zvýšil na 1,2660 USD a na 145,35 JPY; vůči oběma měnám posílil o 0,6 procenta. Dolar vůči japonskému jenu klesl o 0,1 procenta na 114,75 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK