Ceny japonských akcií prudce vzrostly, růst měny se ale zastavil

22.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. června (ČTK) - Ceny japonských akcií dnes prudce vzrostly, a trh tím do značné míry reagoval na výrazné oživení na Wall Streetu. Hlavní index tokijské burzy se dostal nad 15.000 bodů. Největší zájem byl o akcie technologických společností. Na devizovém trhu přestal zpevňovat jen, který těžil z očekávaného zvýšení úrokových sazeb.

Index Nikkei 225 si připsal 491,43 bodu a den uzavřel růstem o 3,36 procenta na 15.135,69 bodu. Nad hranicí 15.000 bodů je poprvé po dvou týdnech. Širší index Topix vzrostl o 2,9 procenta na 1549,12 bodu.

Investoři nakupují především nejkvalitnější akcie, jako je výrobce elektroniky Canon. Zájem je ale také o strojírenské firmy anebo výrobce stavební techniky. Zpevňovaly tedy rovněž akcie firem Chiyoda nebo Komatsu, které v těchto oborech působí.

Vzhůru se vydaly také akcie Mitsubishi Estate, Mitsui Fudosan a dalších realitních společností. Těm prospívají nejnovější statistické údaje, které ukazují, že nájmy kancelářských prostor v Tokiu a Ósace se budou poprvé po 15 letech zvyšovat.

Na devizovém trhu už se přestal zvyšovat kurz japonského jenu, kterému v minulých dnech svědčily komentáře šéfa japonské centrální banky a dalších bankéřů. Obecně se předpokládá, že Japonci ukončí politiku nulových úroků a začnou sazby zvyšovat.

Trh si všímá i problémů, do kterých se dostal šéf centrální banky Tošihiko Fukui. Ten parlamentnímu výboru řekl, že navzdory kritice chce zůstat ve funkci a za skandál se znovu omluvil. Fukui v roce 1999 investoval do investičního fondu, jehož zakladatel je teď vyšetřován. Podle kritiků se měl Fukui před nástupem do funkce guvernéra investice vzdát.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru prodával v kurzu 114,92 JPY, a oslabil tak z předchozích 114,69 JPY, kde byl ve středu. Vůči euru japonská měna klesla na 145,52 ze 144,73 JPY, a také dolar proti euru oslabil na 1,2662 z předchozího kurzu 1,2618 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK