Prodej zájezdů přes internet roste, loni na víc než miliardu Kč

22.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Prodej zájezdů přes internet loni dosáhl podle odhadů 1,4 miliardy korun, a meziročně se tak zvýšil o 90 procent. Zájezdy prodávají hlavně specializované servery, razantně ale roste také prodej ze stránek jednotlivých cestovních kanceláří, tvrdí analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Na celkovém prodeji se loni zájezdy prodané přes internet podílely asi 5,5 procenta. Letos očekává Beránek další růst řádově o 50 procent. Přes internet by se tak mohly prodat zájezdy až za dvě miliardy korun.

Pokud by takto rychlý růst pokračoval, v roce 2009 by mohl internetový prodej tvořit až třetinu z tržeb za zájezdy. V Česku je přitom podle výzkumů 3,5 milionu uživatelů internetu. Na dovolenou do zahraničí letos vyrazí podle odhadů přes čtyři miliony Čechů.

Rostoucí poptávce po pohodlném výběru zájezdů z elektronické nabídky přizpůsobily své stránky a služby klasické CK. Začaly ale vznikat také specializované agentury, které zájezdy prodávají výhradně přes internet.

Velkými hráči na českém trhu jsou zejména invia.cz, zájezdy.cz a NetTravel.cz. Nejprodávanější letecké zájezdy přes internet směřují do Chorvatska, Řecka, Itálie a Bulharska. Před sezonou se dobře prodávaly také cesty do Egypta a Tuniska.

Lidé dávají na internetu přednost nízkým cenám. Je to dáno tím, že internet využívají hlavně mladí lidé, kteří chtějí na dovolené ušetřit. Na druhou stranu roste poptávka po luxusnějších zájezdech, které přes internet kupují manažeři. Internet volí k výběru dovolené především kvůli pohodlnosti a úspoře času.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK