Zpracovatelé masa: Zdražení masa až o osm procent je nevyhnutelné

22.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 22. června (ČTK) - Postupné zdražení vepřového a hovězího masa o šest až osm korun za kilogram v průběhu prázdnin je podle zpracovatelů nevyhnutelné. Adekvátně zdraží také masné výrobky. Ceny začínají růst už nyní. Způsobil to vývoj na trhu EU, jehož vinou se od počátku roku zvýšila průměrná cena surovin z vepřového masa o více než 11 procent a z hovězího masa o více než 13 procent. Největší vliv na tuzemský trh má zdražování v Německu a Polsku. Řekl to předseda Českého svazu zpracovatelů masa (ČSZM) Jaromír Kloud. Růst cen podporuje i Agrární komora a odbytové družstvo Centroodbyt.

Ke zdražení vepřového masa o tři až pět procent už v minulých dnech přistoupil plzeňský Masokombinát Schneider, jeden z největších zpracovatelů masa v ČR. "Ceny hovězího ani uzenin jsme zatím nezvyšovali. V případě ale, že chovatelé znovu zdraží, tak na to budeme muset reagovat," řekla mluvčí podniku Edita Vighová. Stejný růst cen vepřového potvrdil ČTK také písecký ZŘUD. Kromě zdražení živého masa ho ovlivnily také ceny energií i nafty.

Také masokombinát Steinhauser v Tišnově na Brněnsku podle majitele Ladislava Steinhausera od počátku týdne zvýšil ceny vepřového masa o dvě až čtyři koruny na kilogram v reakci na zdražení prasat. Steinhauser přitom nevyloučil další zdražení, pokud ceny suroviny dál porostou.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby a ředitele národního odbytového družstva Centroodbyt Pavla Krejčíka jsou ceny tuzemských jatečních zvířat hluboko pod průměrem evropské pětadvacítky, zvláště u skotu. "Například za kilogram živé hmotnosti jatečního býka je současná cena oproti průměru EU o šest korun nižší, u krav o 11 a u jalovic dokonce o 16 korun," uvedl Veleba. Podle něj se zpracovatelé ocitli v pasti obchodních řetězců a je pozitivní, že už zdražení nesvádějí na farmáře.

Kloud odmítá, že zvýšení cen odráží snahu výrobců profitovat z růstu sezónního prodeje nebo dokonce z negativní situace v drůbežářství, které se v prodeji potýká s významnými problémy způsobenými ptačí chřipkou. Další vývoj na trhu bude záviset na směřování evropského trhu.

Podle Klouda nedocházelo v minulých letech k jiným než sezónním výkyvům cen a výrobci tak zatím do prodejních cen nezohlednili významné nákladové faktory. Kromě zdražení živého masa, zejména v sousedních zemích EU, je to přetrvávající vysoká cena energií. Od počátku roku podle ČSZM vzrostla cena nafty o čtyři procenta, elektřiny o osm a plynu o 14 procent.

Kvalita českých hospodářských zvířat je podle zemědělců na špičkové evropské i světové úrovni. "Chovatelé vydali obrovské investiční a neinvestiční náklady na šlechtění zvířat, jejich pohodu i splnění zooveterinárních a hygienických podmínek chovu včetně bezpečnosti potravin," uvedli Veleba a Krejčík ve společném prohlášení. Podle nich vykazuje rentabilita výkrmu hospodářských zvířat už delší dobu propad. Přes nižší spotřebu masa už tak ČR není soběstačná ve výrobě hovězího ani vepřového.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK