Rusko schválilo předčasné splacení dluhu Pařížskému klubu

22.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 22. června (ČTK) - Ruská vláda schválila předčasné splacení 20,8 miliardy dolarů, které dluží Pařížskému klubu věřitelů. Oznámil to ruský ministr financí Alexej Kudrin. Dodal, že vláda hodlá dluh splatit do srpna.

Kudrin tento týden prohlásil, že členové Pařížského klubu přijali ruský návrh splatit 51,4 procenta tohoto dluhu v nominální hodnotě a zbývající část s příplatkem zhruba 4,8 procenta, což odpovídá přibližně miliardě dolarů.

Rusko podle Kudrina díky dohodě ušetří 7,7 miliardy dolarů na nákladech na správu dluhu. Analytici dohodu označili pro Rusko za průlom, který by mohl vést k lepšímu hodnocení úvěrové spolehlivosti země.

"Zlepšený rating by podpořil obraz Ruska jako investiční země a byl by příznivý pro akcie a zejména pro dluhopisy," prohlásil hlavní ekonom banky MDM Peter Westin. "Finanční přínosy ze splacení dluhu Pařížskému klubu budou pravděpodobně značné i přes příplatek ve výši miliardy dolarů," dodal.

Rusko nashromáždilo již 71,8 miliardy dolarů ve stabilizačním fondu, což mu dává prostor ke splacení nákladných dluhů, které převzalo po rozpadu Sovětského svazu. Do stabilizačního fondu proudí část ruských příjmů z vývozu ropy. Rusko je druhým největším exportérem ropy na světě, připomíná agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK