Spojování podniků: Komise schvaluje navrhované získání společné kontroly ve společnosti Pražská plynárenská společností E.ON

12.07.2006 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Evropská komise prověřila podle nařízení EU o spojování podniků navrhované získání společné kontroly ve společnosti Pražská plynárenská, a.s., české společnosti zajištující distribuci a dodávky zemního plynu, společností E.ON Czech Holding AG, která patří k německé skupině  E.ON AG.

Společnost Pražská plynárenská, a.s. bude po provedení transakce společně ovládána společností E.ON a Hlavním městem Praha. Komise dospěla k závěru, že tato transakce závažným způsobem nenaruší účinnou hospodářskou soutěž v Evropském hospodářském prostoru (EHP), ani v jeho podstatné části.

E.ON je soukromoprávní společnost působící v oblasti energetiky se sídlem v Německu, která se zaměřuje na dodávky elektřiny a zemního plynu. E.ON je přítomna na trzích v nejrůznějších evropských zemích a ve Spojených státech. V České republice společnost E.ON společně se společností Oberösterreichische Ferngasgesellschaft ovládá společnost Jihočeská plynárenská a.s., která se zabývá distribucí a dodávkami zemního plynu, a je menšinovým akcionářem v několika dalších společnostech (nikoliv tedy ovládajícím vlastníkem).

Společnost Pražská plynárenská, a.s. zajišťuje distribuci zemního plynu na území Hlavního města Prahy a dodává zemní plyn do domácností a odběratelům v České republice ze sféry průmyslu a obchodu.

Výsledkem spojení společností, které je součástí swapu podílů mezi společnostmi RWE a E.ON, jež tyto skupiny vlastní ve společnostech působících na trhu se zemním plynem v České republice, by mohlo být posíleno postavení společnosti E.ON na českém trhu s dodávkami zemního plynu. Zároveň by se také poněkud oslabilo postavení bezkonkurenčně vedoucího hospodářského subjektu na trhu, tj, společnosti RWE.

Prošetření navrhované transakce Komisí ukázalo, že by se plochy, které se horizontálně překrývají při dodávání zemního plynu společnostmi Pražská plynárenská a E.ON, zmenšily a že by kombinovaná společnost byla schopna i nadále obstát v silném a účinném konkurenčním boji se společností RWE. Ačkoliv je kombinovaný podíl na trhu se zemním plynem v některých zákaznických segmentech znatelný, RWE by po provedení navrhované transakce zůstala vedoucím hospodářským subjektem na trhu obhospodařujícím více než dvě třetiny dodávek zemního plynu ve všech zákaznických segmentech. RWE navíc ovládá provozovatele přenosové soustavy, společnost RWE Transgas, která je jediným dovozcem zemního plynu do České republiky a hlavním dodavatelem zemního plynu společnostem zajišťujícím jeho distribuci na regionální úrovni.  
 
Nezaujatí respondenti oslovení v rámci průzkumu trhu iniciovaného Komisí obecně uváděli, že spojení podniků má na strukturu českých trhů s dodávkou zemního plynu pozitivní vliv a v hospodářské soutěži se projevuje kladně.

Více informací naleznete na této internetové adrese:
http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m84.html#m_4238

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy