Pojišťovny likvidují rekordní počet kalamitních škod

21.07.2006 | , ČAP
Tiskové zprávy


Členské pojišťovny ČAP zaznamenaly v první polovině letošního roku nebývalé množství škod způsobených živelními kalamitami. Počet nahlášených škodných událostí k 30.6. 2006 přesáhl 95 tisíc což je dokonce o 13 tisíc více, nežli činil počet škod při katastrofických povodních v roce 2002.

Českou republiku letos zasáhlo hned několik živelních pohrom za sebou. Tuhá a dlouhá zima, podle odborníků nejsilnější za posledních 30 let, přinesla téměř 59 tisíc škodných událostí způsobených tíhou sněhu. Následné prudké tání sněhu bylo příčinou březnových povodní. Po nich přišly v průběhu května a června záplavy z přívalových dešťů. Pojišťovnám bylo nahlášeno dohromady 25 tisíc těchto škod. Četné vichřice a krupobití způsobily celkem přes 11 tisíc škod.
Celkovou hodnotu škod způsobených živelními kalamitami pojišťovny odhadují na 3,3 mld. Kč.
Toto vysoké množství škod způsobené několika typy živelních událostí a rozložené po celém území české republiky klade vysoké nároky na jejich likvidaci. Pracovníci pojišťoven již drtivou většinu nahlášených škod vyšetřili a vyplácejí postiženým náhrady. Tam, kde o to klienti odůvodněně požádali, vyplatily pojišťovny okamžitě i zálohu.
„Vzhledem k charakteru škod, které byly rozloženy do delšího období, byla pouze malá část z nich uhrazena ze strany zajistitelů. Většinu nákladů tak na rozdíl od povodní v roce 2002 nyní nesou samotné pojišťovny,“ uvedl Michael Neuwirth, předseda sekce pojištění majetku ČAP. Odborníci také upozorňují na to, že budou-li se letos zaznamenané extrémní hydrometeorologické jevy dlouhodobě opakovat, bude to mít ve střednědobém horizontu vliv na sazby v majetkovém pojištění.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy