Akcie na pražské burze odpoledne snížily úvodní ztráty

07.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. srpna (ČTK) - Hlavní akcie pražské burzy odpoledne zmírnily dopolední pokles, který v úvodu postihl všechny nejobchodovanější společnosti. Žádná z akcií nezměnila kurz o více než procento. ČEZ nakonec ztratil 0,4 procenta, Komerční banka se dokonce dostala do plusu. Hlavní index PX klesl o 0,22 procenta na závěrečných 1427,9 bodu, uvedla ve výsledcích burza.

Odpolední obchodování přináší pražské burze nepatrné posílení, přesto se celý index i nadále pohybuje lehce v minusu, uvedl Viktor Reischig z Patria Finance. Domácí trh se dnes ve srovnání se zahraničím držel dobře, doplnil Roman Skalický z Afin Brokers. Obchodní aktivita byla dnes slabší, ale především u Zentivy a bankovních titulů byl podle něj vidět ne příliš agresivní, ale systematický zájem.

Nejobchodovanější ČEZ se postupně zvedal a atakoval hranici 820 Kč, když ještě dopoledne se obchodoval pod 810 korunami. Elektrárenská společnost celkově ztratila 0,4 procenta na 817 Kč. ČEZ se dopoledne ocitly pod tlakem kvůli snaze antimonopolního úřadu intervenovat za pomalejší zvyšování cen elektrické energie, podotkl Skalický.

O 0,15 procenta na 3315 Kč se dostala Komerční banka, která podle Reischiga reagovala na zprávu o zvýšení investičního doporučení společností HSBC na cílovou cenu 4300 Kč. Zentiva posílila o 0,2 procenta na 1137 korun díky poptávce z řad zahraničních investorů.

"Pro úterní obchodování nelze pravděpodobně čekat převratné změny, kromě možného očividnějšího posilování dnešní silné trojice," upozornil Skalický. Skutečný impulz prý zřejmě přijde až po reakci amerických trhů na nastavení úrokových sazeb v USA a doprovodný komentář.

Celkový objem obchodů: 3,516 miliardy Kč

- akcie 1,829 miliardy Kč

- dluhopisy 1,687 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK