Komise je proti diskriminaci kuřáků

09.08.2006 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Výklad některých médií, podle kterých „lze v EU odmítnout přijmout do práce kuřáka“ a podle kterých si EU myslí, že „diskriminace kuřáků je v pořádku“ či že „umožňuje diskriminaci kuřáků“, je mylný. Jak je jasně uvedeno v Chartě základních práv...

Jak je jasně uvedeno v Chartě základních práv, Evropská unie je proti jakékoli formě diskriminace.

Ustanovení článku 13 Smlouvy o ES Komisi dává možnost přijmout v některých oblastech opatření k boji proti diskriminaci. Právní předpisy EU tedy zakazují NA PRACOVIŠTI diskriminaci na základě věku, zdravotního postižení, sexuální orientace a náboženského vyznání či světového názoru. Diskriminace na základě rasového nebo etnického původu a pohlaví je zakázána obecně.

Skutečnost, že právní předpisy EU nezahrnují ochranu kuřáků před diskriminací, neznamená, že Komise považuje diskriminaci kuřáků za zákonnou. Lidé by měli být zaměstnáváni podle svých dovedností a kvalifikace a nelze jim z žádného důvodu dopředu bránit v tom, aby své schopnosti prokázali.

Jakákoli forma diskriminace mimo výše uvedený rámec právních předpisů EU spadá do působnosti členských států.

Ačkoli Komise nekuřácké prostředí na pracovištích podporuje jako opatření, jež má chránit jak zdraví kuřáků, tak nekuřáků, silně pochybuje, že je politicky přijatelné kuřáky diskriminovat. Jejich diskriminace rozhodně není správnou cestou, jak řešit problém závislosti na tabáku a důsledků, které tato závislost na pracovišti může mít.

Komise sama o sobě kuřáky nediskriminuje, ale zajišťuje nekuřácké prostředí a snaží se kuřákům pomáhat s kouřením přestat.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy