Veleba: Úroda obilí kvůli špatnému počasí nepokryje potřeby ČR

10.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Letošní domácí úroda obilí, kterou nepříznivě poznamenaly velké výkyvy počasí, nebude podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby stačit na pokrytí potřeb České republiky. Zemědělci tvrdí, že tropická vedra a následné vydatné deště znehodnotily velkou část úrody obilí, a chtějí proto požádat vládu o částečnou kompenzaci vzniklých ztrát. Kvůli neúrodě podle AK vzrostou ceny obilí. Zemědělci dosud sklidili zhruba třetinu z 1,43 milionu hektarů obilí a více než polovinu z 292.246 hektarů řepky.

"Letos po dlouhé době nebude v ČR u obilí dosaženo soběstačnosti," řekl dnes ČTK Veleba. Podle druhého letošního odhadu Českého statistického úřadu z poloviny července by letošní sklizeň základních obilovin měla dosáhnout 6,274 milionu tun, což by znamenalo proti loňské sklizni pokles o 9,6 procenta. Veleba ale s odvoláním na nejnovější šetření regionálních poboček AK, mlynářů a provozovatelů obilných skladů tvrdí, že po nedávných deštích bude úroda obilí proti původním odhadům nižší až o 15 procent. "Vychází tak najevo, že letos se nemusí sklidit ani šest milionů tun obilí," upozornil Veleba.

Česko se podle něj bude potýkat zejména s nedostatkem kvalitního potravinářského obilí. "Potřeba činí 1,2 milionu tun potravinářského obilí, mlynáři ale nyní odhadují, že k dispozici bude necelý milion tun," uvedl Veleba. Dodal, že navíc hrozí velký vývoz českého obilí do zahraničí, kde za něj zemědělci mohou dostat lepší cenu. "Máme informace, že dnes na trhu již začali operovat polští obchodníci a za tunu potravinářské pšenice nabízejí 3700 korun. Naši mlynáři zatím nabízeli o tisíc korun méně, takže se obávám masového vývozu potravinářské pšenice," podotkl.

Nepříznivé počasí podle něj poškodilo nejméně polovinu z celkové výměry obilím osetých ploch. "To je věc, kterou nikdo nepamatuje. Finanční tržby ze žní budou výrazně nižší, než jsme původně plánovali. Požádáme vládu o pomoc, protože značná část producentů obilí bude po letošní sklizni existenčně ohrožena," prohlásil Veleba. Podle tajemníka AK Jana Záhorky se s nedostatkem kvalitního obilí bude letos potýkat velká část Evropy, takže lze očekávat růst cen této komodity.

Podle Hugo Roldána z tiskového oddělení ministerstva zemědělství se ministerstvo k žádosti AK o finanční pomoc vyjádří až poté, co bude mít k dispozici statistické údaje o rozsahu škod, které na polích napáchaly letošní rozmary počasí. "Podnětem AK se budeme zabývat a během několika dní k němu zaujmeme stanovisko," uvedl Roldán.

Mluvčí AK Eugenie Línková ve středu ČTK řekla, že kvůli extrémním změnám počasí začalo zrno v obilných klasech klíčit. Takové obilí podle Línkové nelze sklízet kombajnem, takže část obilí nepůjde vymlátit. Kvůli nepříznivému vývoji počasí prudce klesla i kvalita pšenice, jejíž velkou část nebude možné využít pro potravinářské účely. "Totéž platí pro ječmen, který nebude možné využít ke sladovnickým účelům," podotkla Línková.

Mnohamilionové škody na nesklizené úrodě hlásí například zemědělci z Hané. "Jen v olomouckém okrese, kde ještě zbývá sklidit 53 procent obilí, odhadujeme škody na 300 milionů korun. V kraji, kde je dosud nesklizeno zhruba 60 procent obilí, by mohly dosáhnout hrubým propočtem až půl druhé miliardy," řekl ve středu ČTK ředitel olomoucké AK Miloš Porč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK