Lidé a firmy z EU mohou v ČR od pátku zakládat družstva

16.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Lidé a firmy z Evropské unie budou moci od pátku zakládat v České republice družstva. Umožní to zákon o evropské družstevní společnosti, který nabude účinnost. Vzniklá družstva se budou řídit ustanovením českého právního řádu.

Družstva nebudou ničím zvýhodněna ani znevýhodněna proti národním subjektům. Budou moci vykonávat veškeré aktivity, které český právní řád dovoluje, a to za stejných podmínek jako domácí družstva. Společnosti budou moci být aktivnější i mimo hranice státu. Například přemístění sídla evropské družstevní společnosti nepovede k jejímu zrušení ani ke vzniku nové právnické osoby.

Svaz českých a moravských bytových družstev zákon vítá. Podle jeho předsedy Víta Vaníčka norma sjednotí pravidla v rámci Evropské unie, zvýší transparentnost fungování těchto společenství a umožní mezinárodní spolupráci za jasných podmínek.

"Je to dobře, sjednotí se zásadní pravidla pro založení a fungování družstev na území Evropské unie, družstva z těchto zemí budou moci spolupracovat," řekl ČTK Vaníček. Bude moci být například založeno družstvo v příhraniční oblasti subjektem z Německa a tuzemska. "Díky zákonu bude mít takové družstvo jasná kritéria, jak má být založeno, jak má fungovat, jak vykazovat výsledky a podobně," poznamenal Vaníček.

Vzniknout mohou družstva bytová, výrobní, stavební, zemědělská a další. Objevit se mohou i nové typy družstev, řekl Vaníček. Dodal, že družstvo je typ obchodní společnosti, její zaměření může být široké.

Zákon, který je součástí harmonizace právních předpisů s EU, přijala sněmovna 23. května. Prezident Václav Klaus zákon podepsal 1. června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK