Japonské akcie ve čtvrtek klesly, dolar oslaboval

17.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. srpna (ČTK) - Japonské akcie ve čtvrtek oslabily. Investoři v honbě za ziskem prodávali akcie firem, jako jsou farmaceutické a energetické společnosti. V růstu však pokračovaly makléřské firmy, v čele s Daiwa Securities Group. V závěru obchodování index Nikkei klesl o 50,52 bodu, tedy 0,31 procenta, a uzavřel na 16.020,84 bodu.

Index zamířil dolů až ke konci obchodování. Téměř celý den rostl díky příznivému výhledu zisků firem, což přilákalo na trh zahraniční investory. Analytici se domnívají, že po masivních květnových prodejích japonských firem nyní začíná zájem o místní podniky mezi zahraničními investory opět růst.

Dolar v Asii zamířil dolů. Přispěla k tomu zpráva o inflaci v USA, která podnítila spekulace, že americká centrální banka nebude na svém zasedání příští měsíc opět zvyšovat sazby. Spotřebitelské ceny ve Spojených státech zrychlily v červenci podle očekávání růst na 0,4 procenta z červnových 0,2 procenta, zejména pod vlivem zdražení benzinu a dalších energetických surovin. Klíčový ukazatel takzvané jádrové inflace bez cen potravin a energie však nečekaně zpomalil narůst na 0,2 procenta.

V závěru obchodování dolar k jenu klesl o 0,2 procenta na 115,65 JPY a k euru oslabil na 1,2850 USD ze středečních newyorských 1,2840 USD. Euro k jenu se obchodovalo za 148,65 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK