Směrnice o službách, REACH a rozpočet EU na podzimním programu EP

29.08.2006 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Po horkém létu, kdy šéfové poslaneckých klubů Evropského parlamentu vyzvali k příměří v Libanonu, čeká europoslance podzim, který může být politicky neméně horký. Ke "žhavým tématům“ patří druhé čtení směrnice o službách, balíček legislativy chemického průmyslu "REACH", rozpočet Evropské unie na příští rok a vstup Rumunska a Bulharska do EU.

Ke "žhavým tématům“ patří druhé čtení směrnice o službách, balíček legislativy chemického průmyslu "REACH", rozpočet Evropské unie na příští rok a vstup Rumunska a Bulharska do EU. Projednávat se bude i zpráva o pokroku Turecka na cestě do Unie.

Parlament se koncem července dozvěděl, jak ministři členských států EU naložili se změnami, které poslanci navrhli v plánované směrnici o službách. Ta má odbouráním překážek v nabízení služeb v dalších státech posílit hospodářský růst a zaměstnanost celé Unie. O spornosti směrnice svědčí jak obavy z podkopání "evropského sociálního modelu" zaručených sociálních jistot, tak i z oslabení účinků legislativy právě zohledněním pozměňovacích návrhů Parlamentu. Evropská komise svůj původní návrh po únorovém prvním čtení v EP zrevidovala a Rada EU o pozměněném znění hlasovala v červenci. Ministři dosáhli shody, a je tedy možné, že konečná podoba směrnice o službách bude do konce roku na světě.

 
Tvrdá jednání o REACH a o rozpočtu
 
Dokáží se europoslanci dohodnout na úpravě unijních pravidel pro používání chemikálií (REACH), o nichž se jedná už od října 2003? U návrhu komplexního systému "registrace, vyhodnocování, schvalování a omezování chemikálií" lze očekávat tvrdá jednání. Parlament některé pozměňovací návrhy schválil v prvním čtení jen těsnou většinou, takže pravděpodobně neuniknou dalšímu zkoumání.
 
Komplikovaná jednání budou v následujících měsících pravděpodobně provázet také unijní rozpočet na příští rok. Ten běžně představuje více než 1800 stran a 1500 samostatných rozpočtových položek, takže je třeba velkého úsilí, aby došlo k dohodě včas, a zainteresované strany na rozpočtu pracovaly celé léto. Rozpočtový výbor EP má před sebou intenzivní jednání s Komisí a Radou a musí zohlednit i nespočet pozměňovacích návrhů ostatních výborů, poslaneckých klubů a jednotlivých poslanců.
 
První překážku v Evropském parlamentu v červnu překonal i návrh 7. rámcového programu pro výzkum a technický rozvoj na období 2007-13 - po angažované rozpravě o jaderné energetice a výzkumu embryonálních kmenových buněk. Komise svůj návrh pozměnila a do nového znění zahrnula řadu podnětů a priorit Parlamentu. Ministři zodpovědní za oblast výzkumu v červenci dosáhli politické shody, díky níž by program s rozpočtem ve výši 54,6 miliard eur mohl být ještě letos definitivně schválen Parlamentem a od ledna začít platit. Ministři odsouhlasili Parlamentem požadovanou přísnou vědeckou a etickou kontrolu výzkum kmenových buněk. Europoslanci mají ovšem před sebou stále mnoho práce, aby program schválili do konce letošního roku.

 
Vstupní ambice Rumunska a Bulharska
 
Zásadní prověrkou projdou v příštích měsících i snahy Rumunska a Bulharska o brzký vstup do EU. Komise má koncem září předložit zprávu o tom, zda obě země vynaložily dostatečné úsilí při reformě soudnictví a boji s korupcí. Záhy poté zprávu projednají europoslanci. Parlament v červnu schválil usnesení, jímž se vyslovuje pro členství zemí v EU za předpokladu, že budou pokračovat v reformách.
 
Kladná zpráva schválená ministry i Parlamentem by znamenala vstup obou zemí do Unie v plánovaném termínu 1. ledna 2007. Jejich 29,6 milionů občanů by pak v EP zastupovalo 35 rumunských a 18 bulharských europoslanců.
 
Pokrok Turecka na cestě do EU mají europoslanci projednávat už na prvním zářijovém plenárním zasedání.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy