Pražská burza rostla díky ziskům akcií Zentiva a Orco

29.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Pražská burza v úterý zejména díky ziskům akcií společností Zentiva a Orco posílila a smazala část pondělního propadu. Vzestup naopak brzdily akcie firmy Philip Morris. Index PX si polepšil o 0,33 procenta na 1419,5 bodu, oznámila výsledky burza.

Farmaceutická firma Zentiva se zhodnotila o 1,72 procenta na 1182 korun. Zájem investorů podle obchodníků opět podpořilo pondělní oznámení nákupního doporučení analytiků společnosti Citigroup s rekordní cílovou cenou 1600 korun za jednu akcii. Akcie realitní společnosti Orco přidaly 1,31 procenta na 2545 korun. Zde poptávka sílí i kvůli čtvrtečnímu zveřejnění hospodářských výsledků firmy a oznámení o možném vstupu na další burzy v regionu.

Akcie CME rozhýbala až v závěru obchodování zpráva o vlastnických změnách a vstupu společnosti Apax. Kurz CME nakonec posílil o 0,47 procenta na 1281 korun. Makléři nicméně s hodnocením váhali. "Tato zpráva je těžce vyhodnotitelná pro trh a na skutečný dopad si budeme muset počkat další dny," mínil Dušan Jilčík z firmy Cyrrus.

Cenné papíry Philip Morris odepsaly 5,34 procenta na 8873 korun a jejich ztráta za poslední tři dny narostla již na 18,7 procenta. Ke zhoršenému pololetnímu hospodaření se ještě přidaly zprávy o dalším zdražování cigaret a tím poklesu jejich spotřeby. Zvýšení spotřebních daní má na programu vláda ve středu.

Celkové obchody s akciemi se snížily hlouběji pod letošní průměr na 2,1 miliardy korun z minulých 2,4 miliardy korun.

Celkový objem obchodů: 2,999 miliardy Kč

- akcie 2,062 miliardy Kč

- dluhopisy 0,937 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK