Růst americké ekonomiky zpomalil pouze na 2,9 procenta

30.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 30. srpna (ČTK) - Americká ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí ročním tempem 2,9 procenta. To je lepší výsledek, než zhruba před měsícem ukázal rychlý odhad, který hovořil o růstu v rozsahu 2,5 procenta. I tak je ale růst ve druhém čtvrtletí citelně slabší než v období leden až březen, kdy ekonomika vzrostla o 5,6 procenta. Ukázala to dnes první revize dat amerického ministerstva obchodu.

Výsledek ale zaostal za odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters předpovídali, že revize ukáže zpomalení tempa růstu největší ekonomiky světa pouze na tři procenta. Za slabším růstem, než jaký čekali analytici, stojí hlavně pokles ve stavebním sektoru. Ten nestačily vyrovnat ani vyšší investice podniků.

Pokud by se nebralo v úvahu poslední čtvrtletí loňského roku, kdy byla ekonomika citelně oslabena řáděním hurikánu Katrina, růst v letošním druhém čtvrtletí je nejslabší od konce roku 2004. Tehdy růst ekonomiky činil pouze 2,6 procenta. Právě útlum ve stavebnictví je v současné době nejvýraznější za deset let.

Jádrový index výdajů na osobní spotřebu po revizi vykazuje růst v rozsahu 2,8 procenta, tedy o desetinu procentního bodu nižší než ukázal rychlý odhad před měsícem. Tento ukazatel pozorně sleduje hlavně centrální banka, která podle něj posuzuje budoucí vyhlídky inflačního vývoje. Index hraje i důležitou roli při rozhodování o nastavení měnové politiky.

Základní úrok je nyní v USA na 5,25 procenta, kam ho centrální banka zvýšila na konci června. Na začátku srpna se banka rozhodla více než dvouletou sérii zvyšování úroků přerušit, další vývoj je ale zatím nejasný. Ekonomové se ale přiklánějí k názoru, že centrální banka nebude mít ani na své další schůzce důvod ke zvýšení sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK