Rada opět dala Primě 11,5 milionu pokuty za první řadu VyVolených

31.08.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání opět udělila televizi Prima milionové pokuty v celkové výši 11,5 milionu korun kvůli přílišné vulgaritě a násilí v srpnových a zářijových dílech její loňské první řady reality show VyVolení. Řekl to předseda rady Václav Žák.

Poprvé rada pokutovala Primu za tyto díly loni na podzim, Prima se ale odvolala k soudu, který část pokut v květnu zrušil. Rada dnes zároveň udělila Primě pokutu i za březnové díly druhé řady VyVolených ve výši 1,05 milionu korun.

"Rozhodnutí RRTV ve věci pokut za vysílání první řady reality show VyVolení na podzim roku 2005 nám nebylo doposud doručeno, takže ho nebudeme komentovat," sdělila mluvčí Primy Jana Malíková.

Podle verdiktu rady Prima některými odvysílanými díly ohrozila mravní, fyzický nebo psychický vývoj dětí a mladistvých, neboť se podle rady nevhodné záběry z VyVolených ocitly v programu před 22:00. Žák řekl, že soud udělené pokuty za část dílů první řady VyVolených zrušil a vrátil zpět radě k novému jednání z procesních důvodů - Prima totiž neměla možnost nahlédnout do podkladů, na základě kterých rada rozhodla. Nyní tedy podle Žáka rada Primě tuto možnost dala a poté o sankci rozhodla opět a stejně jako poprvé.

Rada tak nyní opět udělila Primě pětimilionovou sankci za VyVolené v době od 19. do 25. srpna, tři miliony za díl z 16. září, 2,5 milionu za díl odvysílaný o den později a milion za díl z 22. září. Rada podle Žáka očekává, že se Prima i proti opakované pokutě odvolá k soudu. "Předpokládáme, že soud bude nyní rozhodovat o meritu věci, zatímco dosud jednal o procesních chybách," podotkl Žák.

Vysílací rada dnes zároveň udělila Primě čtyři pokuty po 200.000 korunách za díly druhé řady VyVolených odvysílané 8., 12., 14. a 16. března, čtvrt milionu pak za díl z 15. března. Již dříve dostala Prima sankci 600.000 korun za tři díly z počátku března.

Celkově udělila rada kvůli reality show Primě pokuty za první řadu ve výši 22,5 milionu korun. Výše pokut u Novy ze stejných důvodů u reality show Big Brother dosáhla dokonce částky 43,3 milionu Kč. Proti pokutám se u soudu brání obě televize, a také u Novy soud část pokut zrušil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK