Akcie v Japonsku mírně oslabily, trh čeká na statistiku z USA

01.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. září (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu dnes mírně oslabily a trh vyčkává hlavně na odpolední zprávu o vývoji na trhu práce v USA. Ta by měla mimo jiné naznačit, jak silný je útlum tempa růstu americké ekonomiky, a zda bude mít americká centrální banka důvod k dalšímu zvýšení základních úrokových sazeb.

Index Nikkei 225 si odepsal 6,51 bodu a den uzavřel slabší o 0,04 procenta na 16.134,25 bodu. Ve čtvrtek ale index vzrostl o 1,7 procenta. Širší index Topix dnes klesl o 0,07 procenta na 1633,35 bodu.

Akciový trh v Japonsku v minulých dnech výrazně zpevnil a podle analytiků je dnešní pokles částečně reakcí na předchozí rychlý růst. Investoři tak prodávali například akcie firem Toshiba a Kyocera, objemy obchodů však byly slabší.

Zvyšovaly se akcie firem, které buď vykazují silný růst zisku, anebo oznámily příznivé vyhlídky do budoucna. Například Akcie Asahi zpevnily o téměř 22 procent díky očekávání, že výrobce autodílů připravuje expanzi v USA.

"Trh před zprávou o nezaměstnanosti v zásadě jen odráží nevýrazné cenové pohyby během čtvrtečního obchodování v USA," řekl manažer investiční společnosti Daiwa Securities SMBC Jumi Nišimura. Ekonomové očekávají, že americká ekonomika v srpnu vytvořila zhruba 120.000 nových pracovních míst a míra nezaměstnanosti klesla na 4,7 z předchozích 4,8 procenta.

Na devizovém trhu klesal kurz dolaru a největší vliv na jeho další vývoj bude mít podle analytiků rovněž statistika. Trh se podle ní bude snažit odhadnout budoucí směr úrokových sazeb v USA, termínové kontrakty ale zatím naznačují, že sazby by se na příští schůzce měnového výboru centrální banky změnit neměly.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2815 USD a zpevnil tak z předchozích 1,2825 USD, kde byl ve čtvrtek ráno. Je ale slabší proti hodnotám z noci. Na paritě s japonským jenem zůstal prakticky beze změn na 117,25 JPY, zatímco euro k jenu kleslo na 150,25 z předchozího kurzu 150,44 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK