Ministr zemědělství obvinil nástupkyni ze střetu zájmů

01.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - Odstupující ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD) obvinil svou nástupkyni ze střetu zájmů. Mládek upozornil na to, že kandidátka na post ministryně zemědělství Milena Vicenová (nestr.) pracovala od roku 1993 jako jednatelka společnosti, která se podle obchodního rejstříku zabývá poradenstvím v zemědělství. Uvedl to server Novinky.cz.

"Tato skutečnost by za normálních okolností byla důvodem k okamžitému rozvázání pracovního poměru," sdělil serveru Mládek. "Takto nechávám paní Vicenové ke zvážení, jak se k uvedeným faktům postaví," dodal. Odstupující ministr zemědělství se pustil do své nástupkyně ihned poté, co nový premiér Mirek Topolánek (ODS) předložil prezidentovi Václavu Klausovi seznam ministrů pro nastupující vládu.

To, že většina nastupujících ministrů je na určitou chvíli ve střetu zájmů kvůli svému bývalému zaměstnání, naopak pokládá za samozřejmé Martin Schmarz, který by se měl stát ředitelem tiskového odboru budoucí vlády. "To by museli do funkce nastupovat jako nezaměstnaní. Když to srovnám s tím, z jakých pozic nastupovali do funkcí předchozí ministři, tak mi toto připadá jako naprosto banální informace," řekl Novinkám Schmarz.

Vystudovaná veterinářka Milena Vicenová šéfuje odboru ministerstva zemědělství, který střeží kvalitu potravin prodávaných v Česku. Pro odbornou i širší veřejnost se už dříve zviditelnila úspěšným čerpáním peněz na zemědělství z fondů Evropské unie.

Na ministerstvu zemědělství v různých funkcích působí od dubna 1996. V odboru zahraničních styků pracovala od roku 1998 na přípravě využití předvstupního fondu EU pro rozvoj zemědělství a venkova SAPARD, od roku 2000 již ve funkci ředitelky odboru a zástupkyně generálního ředitele Agentury SAPARD. Od července 2003 pracovala Vicenová jako ředitelka odboru pro vztahy s EU a jako jedna ze dvou zástupců České republiky ve Zvláštním výboru pro zemědělství Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK