Koruna oslabila na 28,27 Kč/EUR a 22,11 Kč/USD

01.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. září (ČTK) - Koruna zahájila září oslabením. I přes mírné posílení během dne se proti čtvrtečnímu závěru obchodovala kolem 16:30 slabší na úrovni 28,27 Kč/EUR. Proti dolaru koruna oslabila výrazněji na 22,11 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Koruna odolává negativním vnějším vlivům a neoslabuje tak jako maďarský forint nebo polský zlotý," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Z tuzemské ekonomiky dnes žádná podstatná zpráva nepřišla, na rozpočet koruna totiž tradičně nereaguje.

Při nadhledu několika posledních dnů a týdnů je podle Markéty Šichtařové z Next Finance patrné, že koruna k euru od poloviny prázdnin plíživě oslabuje. "Vzhledem k neutěšené politické situaci bude podle našeho odhadu toto pomalé oslabování ještě nějaký týden pokračovat, takže kurz se opět může podívat až k 28,40 Kč/EUR," uvedla.

Vůči dolaru koruna oslabila kvůli pohybům na eurdolarovém trhu. Dolar dnes posílil po mírně lepších datech z amerického trhu práce. Počet nových pracovních míst za srpen dosáhl 128 tisíc oproti očekávaným 125 tisícům, míra nezaměstnanosti pak podle očekávání klesla na 4,7 procenta. "Vzhledem k předpokládanému vývoji odhadujeme, že koruna k dolaru během několika dní bude spíše pod lehkým oslabujícím tlakem," dodala Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK